Сенатор Ванс: Сомнамбулът Байдън отприщи Третата световна война

от Лазар Лазаров

Съединените щати вървят към ядрен конфликт поради факта, че президентът на страната Джо Байдън реши да одобри удари на украинските въоръжени сили на руска територия с американско оръжие. Това заяви в понеделник, 3 юни, сенаторът от Охайо Джеймс Дейвид Ванс в публикация в социалната мрежа „X“, предаде Известия.

„Мисля, че рискът от ядрена война сега е по-голям, отколкото когато и да било през живота ми.   Байдън ходи насън към Трета световна война, пише Ванс.

Той отговаря на публикацията на американския милиардер Дейвид Сакс, който отбелязва:

„Никога по време на Студената война не сме си и помисляли да ударим Русия на нейна територия, дори и чрез прокси. Всеки ден ще предпочета да съм„осъден престъпник“ пред Трета световна война.’

Преди това, на 30 май, беше съобщено, че президентът на САЩ тайно е разрешил на Украйна да нанесе удари с американско оръжие на руска територия. В същото време вестник „Politico“ отбеляза, че одобрението важи за регионите на Руската федерация, граничещи с Харковска област. Освен това на 31 май говорител на Държавния департамент заяви, че Байдън е позволил на Украйна да използва американски оръжия за контрабатарейна борба срещу цели в Русия.

Също на 24 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за The Economist призова съюзниците да обмислят премахването на ограниченията върху използването на оръжия, прехвърлени на Украйна, допускайки възможността за удари на руска територия. По-късно, на 27 май, той повтори думите си на заседание на Парламентарната асамблея на Алианса. Освен това и в двата случая Столтенберг заяви необходимостта от избягване на ескалация.

За първи път украински удари по цели в Русия бяха обявени в Лондон на 3 май. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел отбеляза на 28 май, че Украйна има право на подобни удари, ако се прави „пропорционално“. Друга такава възможност беше подкрепена на 28 май от френския президент Еманюел Макрон, а срещу нея се обявиха германският канцлер Олаф Шолц и италианският вицепремиер Матео Салвини, както и представителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Въпреки това на 31 май говорителят на германското правителство Щефен Хебестрейн съобщи, че германските власти са одобрили използването на техните оръжия от Украйна за удари по позиции на руските въоръжени сили в района на Харков.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!