Сенатът гласува законопроект за бюджета, но не отпусна нито цент на Израел и Украйна

В сряда Сенатът прие краткосрочен законопроект за разходите, който ще предотврати частичното спиране на работата на правителството за поне още два месеца, съобщава New York Post.

С 87 на 11 гласа сенаторите одобриха с огромно мнозинство изпращането на закона на бюрото на президента на САЩ Джо Байдън, който се очаква да подпише мярката като закон преди крайния срок в петък в полунощ, за да се запази работата на федералните служби.

Одобреният зоконопроект обаче не включва финансиране за Израел и Украйна, нито финансиране за хуманитарна помощ или охрана на границите  на САЩ, което настойчиво желаеше президентът Джо Байдън миналия месец в искането му до Конгреса за отпускане на 106 млрд. долара.

„Искам да благодаря на колегите си, че гласуваха за запазване работата на правителството“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър пред репортери след гласуването.

Законодателството запазва федералните разходи на сегашното ниво за още около два месеца, докато продължат преговорите по дългосрочния пакет. Архитектът на законопроекта, председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, описва плана си, който бе приет от долната камара с лекота във вторник с 336 на 95 гласа, като продължаваща резолюция.

Законопроектът ще позволи част от правителството да бъде финансирано до 19 януари 2024 г., включително министерствата на земеделието, транспорта, жилищното строителство и градското развитие и на ветераните, докато останалата част, включително финансирането на Министерството на отбраната, ще бъде закрита на 2 февруари 2024 г. Това дава на Конгреса два крайни срока за финансиране на правителството до края на фискалната година, която приключва на 30 септември 2024 г. Разделянето на крайните срокове води до риск от частично спиране на работата на правителството, ако законодателството не бъде прието до някоя от двете крайни дати.

Разделянето на крайните срокове води до риск от частично спиране на работата на правителството, ако не бъде прието съответното законодателство до някоя от двете крайни дати.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!