СБУ обяви: Предотвратихме опит за преврат в Украйна. Щяха да превземат парламента

СБУ обяви предотвратяването на опит за преврат в Украйна. Оперативни служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) задържаха група „социални активисти“ и „провокатори“, които подготвяха безредици в Киев, които трябваше да доведат до преврат, се казва в съобщение на СБУ в телеграм канала, цитиран от SafeNews.

„Нападателите планираха да обявят отстраняването от власт на сегашното военно-политическо ръководство на Украйна. Те се надяваха да превземат сградата на Върховната рада на Украйна и да блокират нейната работа“, съобщава СБУ.

За да съберат хора, организаторите планирали да организират „уж мирна среща“ в центъра на столицата, която да ескалира в протести.

Нападателите са планирали да разпространят информация за „размириците“ в Киев чрез украински и чуждестранни информационни ресурси, надявайки се по този начин да „подкопаят обществено-политическата ситуация в нашата държава, което ще играе в полза на Русия“, пояснява СБУ.

Според разследването групата е била ръководена от съосновател на обществена организация, която „е известна с антиукраинските си действия от 2015 г.“. Името му не се съобщава. При обиска у задържаните са намерени оръжия и боеприпаси.

КритичноБГ обръща внимание, че снимката на СБУ, с която илюстрират въпросните организатори на преврат е крайно неубедителна. На нея се вижда дама предполагаеми служители на службата и гражданин с раздърпана тениска. Тя е снимана не в градски условия, а някъде на…. къра!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!