Създателят на Telegram Павел Дуров бе арестуван във Франция. Мъск и Карлсън скочиха в негова защита. Грозят го над 20 г. затвор

Павел Дуров, създател на месинджъра Телеграм беше задържан предната вечер, на 24 август, във Франция. Това се случи още при кацането му във френската столица на летище Льо Бурже, пишат редица руски медии по темата. Жандармеристи са го чакали да слезе от частния му самолет, след като е кацнал от полет от Азербайджан. Заповедта им е била свързана с обиск от предварително разследване, съобщава френския канал TF1. С Дуров са били жена и бодигард.

По-късно стана ясно, че заповедта за задържане на Дуров е издадена от френската Националната служба за борба с престъпленията срещу непълнолетни.

Местен телевизионен канал твърди, че има голяма вероятност създателят на Телеграм да бъда обвинен по тежки престъпления, включително: „разпространение на наркотици, престъпления срещу деца, пране на пари и измами“.

КритичноБГ припомня, че на 30 юли гръмна в целия свят новината, че създателят на Телеграм Павел Дуров е „баща“ на над 100 биологични деца. Това е станало благодарение на факта, че младият мъж е бил дарител на сперма на много семейства, които са имали репродуктивни проблеми.

Решението си да стане дарител е станало още преди 15 години, когато негова приятелска двойка, които са имали години проблеми с възможността да си имат дете се обърнали с молба той да бъде биологичния баща, за да се сбъдне родителската им мечта, а той е откликнал. За 15 години млади семейства от 12 държави са получили от него семенна течност и са станали родители.

Изтъкваме този факт, защото едно от обвиненията се предполага, че ще бъде… ОБМЕН НА ДЕЦА, а френският адвокат Ален Дюфло е заявил, че Дуров го грозят 20 години затвор.

Следователи от френската Национална служба за борба с измамите и митническата администрация са оставили Павел Дуров в ареста(който има френско гражданство от 2021 г.). Съобщава се, че той ще остане „доста дълго време“ там, докато се изправи пред съда. Твърдението е на местни медии, като се позовават на свои източници.

Компанията на Дуров – месинджърът Телеграм, е отказала да сътрудничи на френските власти, което доведе до срив на криптовалутата Toncoin, с която се извършват разплащания в месинджъра с 15%.

Заради отказът за сътрудничество, френските правоприлагащи органи са заявили, че това правело собственика на месинджъра – „съучастник в редица тежки престъпления“.

РЕАКЦИИТЕ:

Тъкър Карлсън, американски журналист

Мария Захарова, говорител на руското министерство на външните работи, заяви, че решението за ареста на Павел Дуров повдига въпроса, дали международните правозащитни структури, ще се обявят в негова закрила, или само защото е руснак „са си глътнали езика“. А МВнР на Русия потвърди, че руското посолство е предприело нужните стъпки да се изясни казусът.

Американският разследващ журналист Тъкър Карлсън моментално взе отношение по проблема с коментар в Х, бившата платформа Туитър, като заяви, че задържането на Дуров от Франция е директно предупреждение към собствениците на онлайн платформи.

Илън Мъск, главен изпълнителен директор на „Тесла“, xAI и Х (Twitter) и Starlink

Собственикът на Х, мълтимилиардерът Илон Мъск, писа в своята социална мрежа подигравателен коментар към Франция и местните власти, че арестът на Дуров е „убедителна реклама“ на първата поправка в конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото в Америка.

Изненадваща беше реакцията на бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл който определи задържането на Павел Дуров като „лудост“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!