Съветник на Зеленски: Разбира се, искаме тази война да спре. Украйна е процъфтяваща демокрация

„Украйна ще бъде готова да обсъди дългосрочно уреждане на конфликта с Руската федерация след изтеглянето на руските войски от украинска територия.“ Това е заявил ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, Андрий Йермак в интервю за южноафриканското издание Daily Maverick, съобщава Укринформ.

„Украйна винаги ще бъде готова да обсъди дългосрочно уреждане на този конфликт, когато чуждите войски бъдат изгонени от страната ни. Не можем да водим преговори като пленници на властовите игри на Путин“, е подчертал шефът на канцеларията на Зеленски и най-близък негов съветник.

Той припомня, че президентът Зеленски е предложил мирен план от 10 точки, който се фокусира основно върху ядрената безопасност, продоволствената сигурност, освобождаването на всички затворници и официалното прекратяване на военните действия. „Но планът, който е подкрепен от международното право и Хартата на ООН, зависи от признаването от Русия на териториалната цялост на Украйна и от изтеглянето на войските от украинска земя. Докато Путин отказва да направи тази елементарна първа стъпка, ние се задължаваме да изтикаме армията му със сила“, каза Ермак.

По думите му, има ясен път към мира за всички, които уважават международното право, суверенитета на нациите и основните човешки права.

 

„Разбира се, че искаме мир. Разбира се, ние искаме тази война да спре. Украйна е процъфтяваща демокрация с амбициозно, креативно население. Искаме да сме част от съвременния свят. Вместо това престъпната агресия на зъл съсед ни потопи в средновековен ужас“, каза той.

 

Говорейки за посещението по-рано този месец на делегация от африкански лидери в Украйна, водена от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, Йермак отбелязва, че Украйна приветства появата на силния и единен африкански глас в международните дела. „Очакваме с нетърпение нова ера на широко сътрудничество между Южна Африка и Украйна – страни с неограничен потенциал…

Източник: Ukrinform

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!