Планират ли САЩ да пращат войски в Украйна? Белият дом си каза

Макрон да говорел за своите военни

от Лазар Лазаров
Джон Кърби

Евентуалното разполагане на войски в Украйна е суверенно решение на трети страни, но и САЩ, и НАТО по-рано дадоха да се разбере, че нямат подобни планове. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, предава ТАСС.

Говорейки за това как Съединените щати биха се отнесли към своите съюзници от НАТО, които изпращат войски в Украйна, и коментирайки изказването на френския президент Еманюел Макрон по темата, той заявява: „Това е суверенно решение, което всеки съюзник на НАТО трябва да вземе сам за себе си. Чухте генералния секретар [Йенс] Столтенберг да казва, че няма планове или намерения да изпраща сухопътни войски под егидата на НАТО.“

„А президентът на САЩ Джо Байдън е пределно ясен от самото начало на този конфликт: в Украйна няма да има американски войски, които да изпълняват бойна роля“, категоричен е Кърби.

„Вижте, ще оставим президента Макрон да говори за своите военни и за това, което иска или не иска да направи с войниците си. Президентът беше ясен. Той не подкрепя участието на американските войски в този конфликт в Украйна„, заявява съветникът по национална сигурност.

На въпроса дали САЩ биха могли да изпратят свои военнослужещи в Украйна за цели, които не са пряко свързани с бойни действия, говорителят отговаря: „Не, единственият военен персонал на САЩ, който е в Украйна, е свързан с посолството като част от службата на аташето по отбраната и върши важна работа, като ни помага при отчитането на оръжията и системите, които се предоставят на Украйна. Президентът е категоричен, че няма да има американски войски на територията на Украйна.“

Критично припомня, че в коментар относно изказванията на Макрон, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че ако западните войски бъдат изпратени в Украйна, пряк военен конфликт между НАТО и Русия би бил неизбежен. Той добави, че членовете на НАТО трябва да са наясно с това и „да се запитат дали това е в техен интерес и най-вече в интерес на гражданите на техните страни“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!