САЩ се изнесе от Хаити!

Хаити, банди

САЩ решиха да евакуират персонала на посолството си от Хаити на фона на бунтове. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Южното командване на въоръжените сили на САЩ (ВС).

„На борда на военния самолет не е имало граждани на Хаити“, се казва в изявлението. Съединените щати също обмислят изпращането на елитна група морски пехотинци в Хаити поради влошаващата се ситуация със сигурността в страната.

На 9 март в столицата на Хаити Порт-о-Пренс местни банди нападнаха президентския дворец. Също така престъпниците, които предварително координирали действията си, атакуваха сградата на МВР и полицейското управление.

Същевременно Съединените щати обмислят да изпратят морски пехотинци в Хаити поради влошаващата се ситуация със сигурността в страната. Това е съобщил говорителят на южните военноморски сили Мейсън Енгелхарт, предава Marine Corps Times.

„Разполагането на екипа FAST е една от опциите, които Министерството на отбраната има, ако Държавният департамент поиска подкрепа за сигурността от посолството на САЩ в Порт о Пренс“, е заявил той.

Антитерористичните екипи за сигурност на Корпуса на морската пехота, известни като FAST, са разположени по целия свят за ограничени периоди от време, за да защитават или възстановяват активи на САЩ.

КритичноБГ припомня, че преди дни САЩ призоваха гражданите си да напуснат Хаити „възможно най-скоро“, след като насилието в островната държава ескалира и принуди 15 000 души да избягат поради сблъсъци и въоръжени мъже, нахлули в най-големия затвор в страната, предават Reuters и ВВС.

Съединените щасти, които са дом на повече от милион хаитяни, заявяват, че американското посолство ще предложи ограничени операции днес, докато Канада обяви, че временно ще затвори посолството си.

КритичноБГ припомня още, че въоръжени лица стреляха по главното международно летище на Хаити и други обекти в резултат на вълната от насилие.  На островната държава бе обявено 72-часово извънредно положение и бе наложен комендантски час, а правителството на Хаити обяви, че ще преследва убийци, похитители и други престъпници, за които смята, че са избягали от затвора, след като банди освободиха почти всички затворници (над 4000 според данните посочени от ВВС).

Последният скок на насилие в Хаити започна в четвъртък когато министър-председателят на страната замина за Найроби, за да обсъди изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити. 

Влиятелният лидер на бандата, отговорна за насилието Джими Шеризие, призова престъпните групи да се обединят, за да свалят от власт министър-председателя на страната Ариел Хенри.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!