САЩ са купили за 6 месеца 416 тона уран от Русия за $700 млн.

От миналата година насам покупките на уран от Русия от страна на САЩ са се удвоили. През първата половина на годината САЩ са закупили 416 тона уран от Русия, което е повече от два пъти повече от същия период на 2022 г. и най-голямото количество от 2005 г. насам, пише американският сайт Shtfplan.

Като се има предвид непрекъснатото демонизиране на Русия от страна на американските управници, това изглежда най-малкото странно. РИА Новости съобщи за покупките на уран в четвъртък, позовавайки се на данни на американската статистическа служба. Според репортажа на RT Русия доставя на САЩ само обогатен уран, който е важен компонент за гражданското производство на ядрена енергия.

Изчисленията на РИА показват, че управляващите във Вашингтон са платили 696,5 млн. долара за доставките на уран от Русия, което е най-високата стойност от 2002 г. насам. През първата половина на годината цената на доставките се е увеличила 2,5 пъти, а делът на Русия в американския внос е нараснал с 13 процентни пункта до 32%.

Германия и Канада също са в челната петица на доставчиците на уран за американския пазар, като на тях се падат съответно 13% и 11% от вноса. Според неотдавнашен доклад на „Ню Йорк Таймс“ приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, се внася от Русия. GHS Climate, консултантска компания за чиста енергия, посочва, че през миналата година един от всеки 20 американски домове и предприятия е бил захранван с руски уран.

Почти половината от обогатения уран в света се произвежда в Русия и усилията на САЩ да намалят зависимостта си от вноса от тази страна досега не са дали резултат. След края на Студената война американските заводи за обогатяване на уран бяха затворени, тъй като за вносителите беше значително по-евтино да купуват руски уран. Понастоящем само две американски съоръжения – едното в Охайо, а другото в Ню Мексико – имат лиценз за производство на висококачествено ядрено гориво. -RT

Още през януари The Washington Post съобщи, че ако бъдат наложени санкции на „Росатом“, руската гражданска ядрена компания, това може да доведе до прекратяване на износа на уран за американската и европейската ядрена индустрия. Зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво е значителна, но американските компании имат някои възможности, ако Росатом бъде засегнат от санкции.

Изглежда, че САЩ винаги се опитват да заобиколят правилата, които създават.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!