САЩ с идея как да използват замразените руски активи, за да дадат нови $50 млрд. на Украйна

janet yellen

САЩ водят преговори с близки партньори да оглавят група от съюзници, която да отпусне до 50 млрд. долара помощ на Украйна, като огромните разходи ще бъдат изплатени с неочакваните печалби от замразените руски активи, върху които се трупат лихви, най-вече в Европа, пише Bloomberg.

Вашингтон настоява решението по този въпрос да бъде взето през юни, на срещата на Г-7 в Италия. Източници на агенцията казаха, че преговорите са трудни и споразумението може да отнеме месеци.

Попитана за подобни предложения, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна: „Това е, което обсъждаме“. Според нея Вашингтон би искал да не действа сам, а заедно с всички от Г-7.

По-рано Financial Times, цитирайки заместник-съветника по националната сигурност на Белия дом по международната икономика Далип Сингх, също съобщи, че САЩ се надяват на съвместни действия със съюзниците си по въпроса за блокираните руски активи. Сингх каза, че Белият дом е предложил да отпусне 50 милиарда долара на Киев чрез заем или облигации, обезпечени с бъдещи печалби от замразени активи на Русия. Той изрази надежда, че американските партньори ще подкрепят плана през юни.

По-голямата част от активите на Русия са замразени в Европа, в депозитара Euroclear. Общият размер на блокираните активи на Банката на Русия е 260 млрд. евро (около 282 млрд. долара), като 159 млрд. евро са в Euroclear. Миналата година те донесоха 3,9 млрд. евро нетна печалба, а от 15 февруари тази година – още 557 млн. евро, отбелязва Bloomberg.

Един от източниците на агенцията заяви, че размерът на руските активи в Euroclear може да нарасне до 190 млрд. евро до 2028 г. Очакваният размер на годишната печалба е 5 млрд. евро. Събеседниците на Блумбърг посочват, че размерът на помощта, която Киев ще получи, ще зависи от продължителността на падежите на облигациите и от това колко дълго ще бъдат блокирани активите за финансиране на облигациите.

Ако бъде постигнато споразумение, то ще замени плана на ЕС за отпускане на помощ за Украйна два пъти годишно въз основа на извънредните печалби от руските активи, твърдят източниците на агенцията.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия ще предприеме ответни действия, ако замразените ѝ активи бъдат конфискувани в полза на Украйна, включително и в съда.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!