САЩ решиха и без избори: Зеленски е още президент!

Вашингтон не е променил позицията си относно статута на украинския президент Владимир Зеленски, въпреки изтичането на неговия мандат и отказа да проведе избори в страната. Това съобщи Държавният департамент на САЩ на 1 юни.

„Препращаме ви към коментарите на (представителя на Държавния департамент) Матю Милър от 25 март“, заявиха от Държавният департамент в отговор на въпрос на РИА Новости относно позицията на САЩ по отношение на статута на Зеленски, като се има предвид, че неговият президентски мандат е изтекъл.

Държавният департамент също така цитира текста на речта на Милър, в която той отбеляза, че Съединените щати смятат за трудно провеждането на избори в Украйна в условията на конфликт.

Президентският мандат на Зеленски изтече на 20 май, пет години след церемонията по встъпването му в длъжност на 20 май 2019 г.

Зеленски отмени президентските избори в Украйна с аргумента, че военното положение е в сила в страната от февруари 2022 г. Така той фактически продължава да остава на власт, въпреки че от гледна точка на конституцията губи правомощията си.

Руският президент Владимир Путин посочи на 24 май, че легитимността на Зеленски е приключила . Той посъветва да се обърнете към Конституцията на Украйна, която посочва работата на кои органи може да бъде удължена без изборни процедури и кои не могат да разчитат на това.

Председателят на движението „Другата Украйна“, докторът на юридическите науки Виктор Медведчук, заяви на 21 май, че Зеленски вече не може да бъде на власт, той губи имунитета си и трябва да бъде съден за узурпиране на властта.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!