САЩ превръщат нефтените си платформи до Китай във военни бази

Военноморските сили на САЩ ще превърнат излишните си нефтени платформи в западната част на Тихия океан в мобилни военни бази като част от военното укрепване на САЩ, насочено срещу Китай. Това съобщи The Defense Post.

Военноморската инженерна фирма „Gibbs & Cox“ е разработила концепцията, известна като Мобилна платформа за отбрана/депо (MODEP), и я представи по-рано този месец на изложението Sea Air Space Expo. Идеята е нефтените платформи да се превърнат в мобилни бази за противоракетна отбрана и снабдяване.

„Нашата цел е да намерим решение, което да помогне на предизвикателния проблем с капацитета ни в западната част на Тихия океан. Това са недостатъчно установки, недостатъчно ракети, недостатъчно възможности за поддържане на кораби в предна позиция“, каза Дейв Зук, архитект в Gibbs & Cox, пред Naval News.

От Gibbs & Cox твърдят:

Плаващите платформи ще могат да поберат 512 установки за вертикално изстрелване или 100 големи ракетни пускови установки, което е пет пъти повече от капацитета на един разрушител на ВМС на САЩ.

Идеята е да се противодейства на балистичните ракети на Китай, които биха могли да унищожат американските военни кораби и бази в региона в случай на открита война.

Американски военни представители недвусмислено заявяват, че се подготвят за пряка война с Китай в региона въпреки очевидния риск конфликтът бързо да се превърне в ядрен. САЩ разширяват военния си потенциал във Филипините и в тихоокеанските островни държави и с това предоставят на Китай повече цели, които ще трябва да поразява.

Генерал Кенет Уилсбах, бивш ръководител на Тихоокеанските военновъздушни сили на САЩ, който сега е командир на Военновъздушното командване, заяви това ясно в коментар за Nikkei Asia миналата година.

„Очевидно е, че бихме искали да се разпръснем на колкото се може повече места, за да затрудним максимално проблема с насочването на китайците“, каза Уилсбах. „Голяма част от тези места, от които ще оперираме, са в тихоокеанските островни държави“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!