САЩ: Прехвърляме на Украйна всички произведени Patriot и NASAMS. Другите ще чакат

от Лазар Лазаров

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще прехвърли на Украйна всички произведени в момента системи за противовъздушна отбрана Patriot и NASAMS. Това съобщи на 20 юни Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, предаде Известия.

„Властите на САЩ взеха трудното, но необходимо решение да променят приоритетите на планираните в близко бъдеще доставки на военно оборудване, в частност Patriot и NASAMS, за други страни и вместо това да ги изпратят в Украйна“, обяви Кърби на онлайн брифинг за журналисти.

Той допълни, че Вашингтон ще промени приоритетите си за военен износ, така че ракетите, излизащи от производство, да отиват направо в Украйна. Според него това ще осигури на Украйна необходимото въоръжение.

Американският служител уточни, че в резултат на решението доставките на ракети за други страни ще трябва да бъдат „значително забавени“, но увери, че клиентите все пак ще получат оръжие.

„Само че сроковете за доставка сега ще бъдат изтеглени малко по-далеч. Разбира се, информирахме всички засегнати страни, че ще предприемем такава извънредна стъпка и че ще направим всичко възможно да сведем до минимум негативните последици за засегнатите страни“, подчерта той.

По-рано, на 13 юни, беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал на президента на Украйна Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, „определен брой“ системи Partiot. Зеленски на свой ред добави, че споразумението за гаранции за сигурност между Украйна и САЩ, което беше подписано в същия ден, включва членове за доставка на системи и самолети Patriot, а не само F-16.

Преди това, на 12 юни, Министерството на отбраната на Норвегия обяви, че страната ще отпусне на Украйна 240 милиона евро за системи за противовъздушна отбрана. На 8 юни Зеленски обяви, че украинското правителство е сключило редица споразумения със западните страни за допълнителни доставки. Според него някои доставки се очакват скоро, а още няколко системи за противовъздушна отбрана ще пристигнат в страната по-близо до есента.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!