САЩ поискаха да започнат дискусии за мир в Украйна с плана на Зеленски

Белият дом: Преговорите за мир в Украйна трябва да започнат с "мирната формула" на Зеленски

Администрацията на американския президент Джо Байдън смята, че всякакъв вид мирни преговори за Украйна трябва да започнат поне с обсъждане на плана, представен от украинския президент Володимир Зеленски. Това заяви координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитиран от ТАСС, пише Лента.

Така той отговори на въпрос дали Байдън ще обсъди с индийския премиер Нарендра Моди евентуална среща на върха за мирно уреждане на конфликта в Украйна. „Много пъти сме казвали, че подкрепяме концепцията на президента Зеленски за справедлив мир. И много пъти сме казвали, че (…) всяка дискусия ще бъде приветствана само ако е надеждна и достоверна“, каза Кърби.

Сред условията за мир, които Зеленски поиска в своя план, са радиационна и ядрена безопасност; освобождаване на всички затворници и депортирани; прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна; изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия; и предотвратяване на ескалацията на конфликта.

Нещо повече, още през декември 2022 г. Зеленски заяви, че под „справедлив мир“ разбира липсата на каквито и да било компромиси с Москва.

Източник: Лента

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!