САЩ получиха подкрепата на Пакистан за Украйна, след като „помогнаха“ да падне премиерът им

Wionews.com

Отстраняването на Кхан през април 2022 и развитието на събитията в Пакистан след това, наредиха южно-азиатската нация, сред страните, подпомагащи украинските власти във военните им действия срещу Русия.

Как се стигна до това…

Обявяването на специалната военна операция (CВО) в Украйна от руския президент Владимир Путин съвпадна с посещението на бившия пакистански военнен министър-председател Имран Кхан в Русия през месец февруари 2022.

Два месеца по-късно, основателят и лидер на “Tehreek-e-Insaf”, Кхан, остранен от власт след вот на недоверие, заяви в телевизионно предаване, че отстраняването му е било извършено под ръководството на САЩ.

Новото пакистанско правителство, оглавявано от Шебас Шариф тайно е пращало оръжия и боеприпаси за Украйна, в замяна на пари от Международния валутен фонд (МВФ), от които Пакистан отчайващо се е нуждаеел за да не фалира като държава.

Тази последователсност от събития, които отразяват задкусните маневри между Вашингтон и Раувапинди са свръзани, според разследващ доклад на “The Intercept” (американска новинарска организация с нестопанска цел). С други думи е била направена угоровка “куршуми за капитал”(‘bullets for bailout’ ).

В Раувапинди, недалеч от столицата Исламабад, се намира главния щаб на пакистанската армия.

В статията на “The Intercept” cа цитирани два източника с информация по уговорката и достъп до вътрешни държавни документи, които потвърждават уговорката между САЩ и Пакистан, както и факта, че властите в Исламабат са дълбоко преплетени с военното-разузнаване на страната, за да вземат такива стратегически решения.

Твърди се също, че преди остраняването на Кхан от власт, американските държавни дипломати са изказвали тайно гнева си пред трети лица от Пакистан, заради пакистанската “агресивно-неутрална” позиция за войната в Украйна.

Те предупредили също и за сериозни последствия, ако Кхан остане на власт и обещали, че всичко щяло да бъде простено, ако той бъде отстранен.

Отстраняването на Кхан в последствие нареди Пакистан, сред страните подкрепящи Украйна срещу Русия.

Последвалите тайни оръжейни доставки за Украйна, на сума не по-малко от $900 милиона, и парите дадени от МВФ на Пакистан със съдействието на САЩ, са дали възможност да се отложи, ако не и предотврати икономическата катастрофа в страната.

Според анализатори, цитирани от “The Intercept”, пакистанската демокрация може да стане жертва на войната в Украйна.

В отговор на медийни запитвания Мумтаз Захра Балоч, говорител на министерството на външните работи в Пакистан отхвърли разследващия доклад на “The Intercept” като безпочвен и изфабрикуван.

Според нея, подготвения договор от МВФ е бил успешно уреден между Пакистан и МВФ, за да могат да се приложат трудни, но съществено важни икономически реформи. Също така според говорителката, Пакистан поддържал стриктна политика на неутралитет в конфликта между Украйна и Русия и в този контекст не им предоставя никакви оръжия и боеприпаси. Както и факта, че отбранителния износ на Пакистан винаги се е придържал към изискванията на крайните потребители.

Превод за КритичноБГ – Мария Стефанова
Източник: Wionews.com

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече