САЩ обяви нов пакет от оръжия за Украйна. Какво включва?

от Лазар Лазаров

В петък САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 400 млн. долара, тъй като Киев се бори да задържи настъплението на руските войски в североизточната част на Харковска област, предаде “Associated Press”.

Това е третият транш от помощите за Украйна, откакто Конгресът прие допълнително финансиране в края на април след месеци на застой. Украинският президент Владимир Зеленски предупреди в четвъртък, че държавата му е изправена пред „наистина трудна ситуация“ в източната част на страната, но заяви, че предстои нова доставка на американски оръжия и „ще успеем да ги спрем“.

Пакетът включва артилерийски ракетни системи за висока подвижност (HIMARS) и ракети за тях, както и боеприпаси за Patriot и NASAMS, артилерийски, противовъздушни и противотанкови боеприпаси, както и редица бронирани превозни средства.

Също така на Киев ще бъдат предоставени редица крайбрежни и речни патрулни лодки, ремаркета, амуниции за разрушаването на сгради, високоскоростни противорадиоактивни ракети, защитно оборудване, резервни части и други оръжия и оборудване. Оръжията се изпращат по силата на президентските правомощия за съкращаване на средства, с които се изтеглят системи и боеприпаси от наличните запаси на САЩ, за да могат бързо да се изпратят на фронта.

Също така в петък Държавният департамент одобри предложената спешна продажба на HIMARS на Украйна на стойност от около 30 млн. долара. Департаментът съобщи, че Украйна е поискала да закупи три от ракетните системи, които ще бъдат финансирани от правителството на Германия.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че е налице извънредна ситуация, която изисква „незабавната продажба“ в полза на Украйна. Системите ще бъдат предоставени от инвентара на американската армия.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в петък, че последният пакет от военна помощ има за цел отчасти да помогне на Украйна да отблъсне нарастващите усилия на Русия да превземе Харков, втория по големина град в Украйна. Той отбеляза, че Русия вече е предприела първоначални настъпления в районите около градовете Вовчанск и Липци, близо до Харков.

„Възможно е през следващите седмици Русия да постигне по-нататъшен напредък, но не очакваме значителни резултати“, смята Кърби. „А с течение на времето напливът от американска помощ ще позволи на Украйна да устои на тези атаки през 2024 г.“, допълни той.

Както пише Associated Press, от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. досега САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на около 50,6 млрд. долара.

Почти веднага след като президентът Джо Байдън подписа пакета от 95 млрд. долара за чуждестранна помощ, Пентагонът обяви, че изпраща оръжия на стойност 1 млрд. долара чрез този пакет за подпомагане. А само няколко дни по-късно администрацията на Байдън обяви пакет от 6 млрд. долара, финансиран чрез Инициативата за подкрепа на сигурността в Украйна, която плаща за по-дългосрочни договори с отбранителната индустрия и означава, че оръжията може да пристигнат след много месеци или години.

Русия се опитва да се възползва от недостига на боеприпаси и жива сила в Украйна, тъй като потокът от Западни запаси от началото на войната намаля, докато Конгресът се бореше да приеме законопроекта. Москва е събрала големи концентрации на войски на изток, както и на север, и печели предимство на бойното поле, заяви Зеленски, цитиран от AP.

Длъжностните лица не съобщават дали последният пакет включва повече балистични ракети с голям обсег на действие – известни като Армейски тактически ракетни системи – за които Украйна неведнъж е изявявала искане.

САЩ изпратиха тайно няколко ракети на Украйна за първи път тази пролет, а Белият дом заяви, че ще изпрати още. В един от случаите Украйна ги използва, за да бомбардира руско военно летище в Крим.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!