САЩ обвиниха Русия в създаването на тайна общност в социалните мрежи

Министерството на правосъдието на САЩ обвини служители на телевизионния канал RT в разпространение на вирусни видеоклипове в социалните мрежи, които са събрали милиони гледания, съобщава Националното обществено радио (NPR), пише РИА Новости.

„В сряда Министерството на правосъдието обвини двама служители на руската държавна телевизия RT (Russia Today) в създаване на схема за тайно финансиране и управление на създаването на видеоклипове в социалните мрежи, които са получили милиони гледания“, се казва в материала.

Уточнява се, че става дума за Константин Калашников и Елена Афанасиева.

Американската прокуратура твърди, че те са изпратили почти десет милиона долара на определена компания, която е преговаряла с блогъри с голям брой абонати. Те от своя страна публикували почти две хиляди видеоклипа,  които са гледани над 16 милиона пъти в YouTube.

Както съобщава NPR, компанията, към която се твърди, че са преведени парите, се оказа Tenet Media, регистрирана в Нешвил, и американските инфлуенсъри, които си сътрудничили с нея са знаели, че работят за руснаците.

Коментирайки обвиненията на американските власти, Маргарита Симонян, главен редактор на медийната група „Russia Today Россия сегодня“ и телевизионния канал RT, каза, че западните медии са изпаднали в пристъп на параноя.

„Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че RT е наел някои от най-големите консервативни блогъри с многомилионна аудитория, за да се намесват в изборите и да разпространяват руски наративи. Ето защо аз и петима мои колеги бяхме санкционирани. Блогърите отричат ​​всичко, но какво друго могат да направят?“, написа тя в канала в Telegram.

Ден преди това САЩ наложиха санкции срещу медийната група „Россия сегодня“, РИА Новости, RT, Sputnik, Ruptly. Новите ограничителни мерки засегнаха главния редактор на медийната група „Россия сегодня“ и RT Маргарита Симонян и няколко топ мениджъри на телевизионния канал.

Междувременно Ирини Зикидис коментира темата с пост в своя профил във Фейсбук:

Вчера федерални служители на САЩ обвиниха Русия, че използва десни американски инфлуенсъри, за да разпространява кремълска пропаганда в навечерието на президентските избори. Департаментът по правосъдие на САЩ повдигна обвинения срещу двама служители на руската държавна медия RT в схема за тайно финансиране и управление на производството на видеоклипове в социалните мрежи, които са натрупали милиони гледания. Обвиняемите са Елена Афанасиева и Константин Калашников, които са нарушили Foreign Agents Registration Act (да, същият този закон за чуждестранните агенти).

Историята накратко е следната – Афанасиева и Клашников са налели близо 10 млн. долара във вече съществуваща медийна компания с десен уклон (името ѝ не се споменава в обвинителния акт, но вече знаем, че става дума за Tenet Media), която от своя страна е сключвала договори с известни американски инфлуенсъри за производство на съдържание.

Сред тях са Tim Pool, Benny Johnson, David Rubin, и Lauren Southern. Проектът е стартирал през ноември миналата година, а записаните видеа са били публикувани в каналите на Tenet Media – в youtube и други социални мрежи. Те са на консервативни теми – включително миграция, LGBT, онлайн цензура, критики срещу Камала Харис и Джо Байдън.

Все още предстои обвиненията да бъдат доказани, но става дума за абсолютно недопустимо изпълнение, в случая от страна на руснаците.

Въпреки че в обвинителния акт изрично е посочено, че въпросните инфлуенсъри не са имали никаква представа за финансирането на медията, тяхната репутация, изграждана с години, най-вероятно ще пострада.

Още по-страшно е, че реалните проблеми, които те адресират от много години, далеч преди ноември 2023 г., и които подкопават основите на нашия свят, сега ще бъдат маргинализирани до ниво „руска пропаганда“.

Проблеми като миграцията, икономиката, некадърното корумпирано управление, вкарването в затвора, ако наречеш трансжена „той“ – всичко това ще бъде заметено под килима. Така че руснаците с тази глупост сами си вкараха жесток автогол.

В по-широк контекст подобни намеси, независимо от това кой е поръчителят и за коя страна става дума, буквално унищожават естествените процеси на дебат, необходими за всяко едно здраво общество, като брутално ги компрометират.

Руши се доверието, нормалното инакомислие се оказва продукт на нечие „зловредно влияние“, а свободата на словото и съвестта – недопустими. И както е тръгнало, съвсем скоро ще осъмнем в перфектен и стерилен тоталитарен свят, в който ще има само едно мнение и една „свята истина“.

И да, закон за осветляване на чуждестранните хрантутници е задължителен. Били те руски или американски.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

САЩ принудиха Скот Ритър да мълчи за руски медии със санкции!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!