САЩ не вярвали, че Хизбула ще се присъедини към Хамас срещу Израел, но ѝ казват да стои настрани

САЩ и техните съюзници предупредиха ливанската шиитска групировка Хизбула да не ескалира конфликта в Израел, казаха пред CNN на 11 октомври множество американски държавни служители.

Източниците са подчертали в разговор с медията, че не вярват, че групата е готова да се присъедини към палестинското движение Хамас в конфронтация с Израел. Според тях обаче предупреждението на Белия дом оказва влияние върху нейните намерения.

Съединените щати изпращат на Хизбула сигнал да стои настрана от конфликта, включително чрез ливанското правителство и председателя на ливанския парламент Набих Бери, който подкрепя групировката.

Както отбеляза един от източниците, представители на американската администрация на брифинг в Конгреса в неделя споменаха именно Бери като посредник.

Освен това Франция също предупреди Хизбула да „стои далеч от войната и да избягва ескалацията“. В противен случай реакцията на Израел ще бъде сериозна. Тези дискусии бяха координирани с Вашингтон.

Отговорът, получен от Хизбула, е че „предварителното намерение на Хизбула да не позволи ситуацията да ескалира в този момент“.

Преди ден по време на брифинг в Белия дом американският лидер Джо Байдън отбеляза, че Съединените щати са готови да прехвърлят допълнителни сили в Близкия изток, за да предупредят други регионални играчи срещу опити да се възползват от ескалацията.

Той добави, че „няма оправдание за тероризма“ и отбеляза, че Съединените щати ще предоставят на Израел всичко необходимо, за да отговори на атаката на Хамас.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече