САЩ не дали на Украйна да ползва нейните ракети по Русия, но щяла да ѝ услужи с координати за удари с английските

Въпреки настойчивото притискане от страна на украинския президент с изтекъл срок Владимир Зеленски Западът да му позволи да удря Русия дълбоко в нейна територия с ракети с далечен обсег, той е бил отрязан от САЩ. Това става ясно от изявление на говорителя на Държавния департамент Ведант Пател пред CNN. Позицията на Америка не е претърпяла изменения е добавил още той.

КритичноБГ припомня, че преди два дни, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и неговият колега, министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид лами отидоха на крака при Зеленски.

Тогава западната преса писа, че причината за това е лично да разрешат на украинския държавен глава в просрочие да използва далекобойните им ракети.

ATACMS

Точно преди да отпътуват за Киев The Hill, американско издание, което е изключително близо до Капитолия и по-конкретно до демократите във властта, писа, че Блинкен ще даде зелена светлина на Украйна да използва американските ракети ATACMS. Успоредно с тази статия, в Обединеното кралство The Guardian публикува свое разследване, според което парламентът на Великобритания бил взел решение да позволи на Киев да използва ракетите им Storm Shadow.

Без съмнение пълният синхрон на публикуването на двата почти идентични материала на съюзниците не е случаен. Той не само сондира общественото мнение на населението си, но и реакцията от страна на Русия, която, очаквано се изказа остро.

Към този момент Англия не отрича, че е гласувала на държавно ниво правото на Зеленски да стреля по Русия с нейни ракети, за които стана ясно, че френската им модификация SCALP може да достигне дори до Москва, която попада в радиуса ѝ, ако бъде изстреляна от украинска територия.

На този фон, Bloomberg пише днес, че властите на САЩ и Великобритания вече обсъждат възможността да подпомогнат Украйна в използването на английските ракети с нужните сателитни данни, които да дадат точност на попадение на ударите със Storm Shadow.

Реакцията на Русия

Storm Shadow

Руският президент Владимир Путин коментира казуса с участието на съюзниците от двете страни на Атлантика с предоставянето на правото на Киев да атакува Русия с високоточно далекобойно оръжие. Това, по думите му, означава пряко участие на НАТО в конфликта.

Руският държавен глава отбеляза, че и сега Киев удря руска територия с дронове, като за целта получава нужната разузнавателна информация и координати за атаките си, „но е съвсем друго“, когато стане дума за прецизни далекобойни оръжия.

„Ако това е така, тогава, имайки предвид промяната в самата същност на този конфликт, ние ще вземем подходящи решения въз основа на заплахите, които ще бъдат създадени за нас“, отсече президентът на Русия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!