САЩ остро на Израел: Не отговаряйте на ударите на хутите от Йемен!

Администрацията на Байдън е поискала от Израел да не отговаря на неотдавнашните атаки на хутите в Йемен, съобщи Wall Street Journal.

Хутите, официално известни като „Ансар Аллах“, са изстрелвали ракети и дронове към Израел в отговор на израелската атака в Газа и са атакували свързани с Израел търговски кораби в Червено море. Военните кораби на САЩ отговориха на атаките на хутите и през последните седмици свалиха няколко ракети и дронове на хутите.

Израел: Йеменските хути ни обстрелват

Според вестника САЩ се опасяват, че израелският отговор може да предизвика голяма регионална война. Представители на САЩ са казали на Израел, че САЩ ще се справят с всеки потенциален отговор, въпреки че Politico съобщи, че администрацията не планира да се насочи директно към хутите, поне засега.

В доклада на Politico се казва, че Пентагонът е изготвил планове за нанасяне на удари по хутите, но те не са били представени или препоръчани на президента Байдън. В доклада се казва, че има „консенсус на високо равнище в администрацията, че няма смисъл американските военни да отговарят директно на хутите“.

Йеменските хути: Ще потопим израелските кораби в Червено море и на всяко друго неочаквано място

Кораб на ВМС на Израел

Саудитска Арабия също призова САЩ да не нанасят удари по хутите поради опасения, че подобна атака може да застраши саудитско-хутския мирен процес. Прекратяването на огъня между саудитците и хутите се задържа сравнително добре от април 2022 г., но трайно мирно споразумение все още не е подписано.

В четвъртък САЩ обявиха санкции срещу хутите, насочени срещу 13 души и фирми, за които се твърди, че участват в продажбата и доставката на ирански стоки. Министерството на финансите твърди, че мрежата е прехвърлила на хутите чуждестранна валута на стойност десетки милиони долари.

САЩ подкрепят водената от Саудитска Арабия коалиция срещу хутите от 2015 г. насам в брутална война, в която са загинали най-малко 377 000 души. Но САЩ и хутите рядко водят пряк огън.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!