САЩ нареди евакуация на служителите си от Ирак

Служителите на посолството и генералното консулство на САЩ в Ирак, чиято работа не е свързана с критични функции на дипломатическата мисия, са получили инструкции да се евакуират от Ирак. Това се казва в изявление на Държавния департамент на страната, разпространено в неделя, 22 октомври.

„Членовете на семействата и правителственият персонал от посолството на САЩ в Багдад и генералното консулство на САЩ в Ербил, които не работят по спешност, бяха инструктирани да се евакуират поради повишените заплахи за сигурността“, пише в документа.

Освен това Държавният департамент предупреждава гражданите на САЩ да не пътуват до страната заради „тероризъм, отвличания, въоръжени конфликти, граждански безредици“ и други.

По-рано, на 21 октомври, американска военна база в Иракски Кюрдистан беше атакувана от два безпилотни летателни апарата. Съобщава се също така, че отговорност за нападението са поели представители на Ислямска съпротива на Ирак – движение, включващо шиитски бойци, които в миналото са се сражавали срещу бойците на групировката „Ислямска държава“.

На 19 октомври американската военновъздушна база „Айн ал-Асад“ в провинция Анбар, Западен Ирак, беше атакувана с безпилотни самолети и ракети.

По-рано през деня иракска шиитска групировка атакува американската база Ал-Танф в Сирия. Същата група извърши и ракетна атака срещу американска база в газовото находище Конико североизточно от сирийския Дейр ез-Зор.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!