САЩ може да преосмислят разрешението за Киев за удари дълбоко в Русия

Съединените щати може да преразгледат позицията си относно допустимостта на ударите на ВСУ в дълбочина на руска територия с помощта на американско оръжие, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан на форума в Аспен, цитиран от РИА Новости.

„Не мога да дам категоричен отговор на този въпрос, но мога да кажа, че <…> обстоятелствата са се променили. Русия започна нова офанзива срещу Харков и здравият разум изискваше да се даде възможност на Украйна да отвърне на удара“, каза той.

В същото време, каза официалният представител, Вашингтон все още не е променил позицията си по въпроса.

През юни Съливан заяви, че разрешението за използване на американски оръжия за нанасяне на удари по Русия се отнася за всички територии, където вражески войски пресичат украинската граница. Първоначално обаче то се отнасяше само за районите, граничещи с Харковска област.

От Държавния департамент съобщиха за РИА Новости, че „президентът на САЩ Джо Байдън също така е разрешил на киевския режим да използва американско оръжие за контрабалистична война срещу цели на руска територия.“

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че ВСУ вече нанасят удари по Донбас и Новорусия със западни ракети, а евентуалното увеличаване на дистанцията е чиста провокация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!