NYT: Байдън има право да даде на Украйна замразените руски активи от $280 млрд.

Президентът на САЩ Джо Байдън има право да даде на Украйна замразените активи на Русия. Това се посочва в доклад на професор Лари Трайб, пише The New York Times.

В него се казва, че президентът на Съединените щати има достатъчно правомощия съгласно Закона за извънредните международни икономически пълномощия (IEEPA) от 1977 г.

В този закон изрично е записано, че президентът може да регулира прехвърлянето на собственост от един субект към друг.

„Тези правомощия се отнасят до прехвърлянето на „всякакви права, правомощия или привилегии“ по отношение на собствеността, към която е заинтересована друга страна, но която е под юрисдикцията на Съединените щати“, се казва в доклада.

В международното право, както е отбелязано в доклада на Трайб, има добре регламентирани контрамерки, които са легитимни, защото се предприемат действия срещу друга държава за международно неправомерно действие. Нарушителите на международното право нямат право на вето за наказанието за нарушенията си, отбелязва професорът.

По-рано САЩ изчислиха размера на блокираните руски активи. Суверенните руски активи, замразени от Запада, се оценяват на 280 млрд. долара, според Министерството на финансите на САЩ.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече