САЩ и Турция с общи политики в антируските санкции

от Лазар Лазаров

Съединените щати и Турция се договориха, че сега страните ще действат заедно по въпроса за антируските санкции. Става дума за нова схема за прилагане на американски вторични санкции, под които попадат чужди компании за връзки с руски компании. Това пише в статия турският вестник Hürriyet, без да цитира източници, предава Lenta. ru.

„Двете страни се договориха за нова система – по т. нар. схема за хармонизиране на санкциите, пише авторът на статията.

Според статията схемата предполага, че Съединените щати първо ще уведомят Турция за компании, които потенциално могат да бъдат обект на санкции за търговски дейности с бизнеси от Руската федерация. След това Вашингтон ще поиска информация по този въпрос. Tурция ще трябва да проведе разследване и след това да докладва резултатите от него. При необходимост ще бъдат предприети съответните стъпки.

санкции

По-рано Съединените щати незабавно налагаха санкции на турски компании, които са сътрудничили или за които се твърди, че са участвали в търговски дейности с Русия. Преди това обаче от турската страна не е било поискано да проведе каквото и да било разследване.

Според Волкан Демир, заместник-председател на най-голямата турска опозиционна Народнорепубликанска партия (CHP), търговията с Русия може да доведе до големи неприятности за турската икономика поради натиска от страна на САЩ. 

„САЩ наблюдават търговията с Русия чрез собствена система, а MASAK (Съвет за разследване на финансови престъпления) в Турция я следи. Само преди 15 дни той включи в черния списък седем компании“, посочва Демир.

Местното издание „Aydınlık“ пише още, че турски компании получават заплахи от американски дипломати заради търговия с Руската федерация. Съобщава се, че служители на посолството и консулствата на САЩ в Турция идват в офисите на компании и банки, които правят бизнес с Русия, и ги заплашват със санкции.

В края на февруари Ройтерс съобщиава, че заплахата от вторични санкции на САЩ, насочени към банките, които правят бизнес с Руската федерация, е усложнила търговията между Турция и Русия.

Още през декември президентът на Съединените щати Джо Байдън подписва указ, който позволява на Министерството на финансите на САЩ да въведе ограничителни мерки срещу чуждестранни финансови организации, които помагат за заобикаляне на санкциите срещу Руската федерация. Мярката провокира проблеми с плащането на Турция за руски петрол и руските плащания за турски стоки.

След това турските банки затягат изискванията си към клиентите от Русия, а износителите на петрол от Руската федерация не получават плащания от Турция в продължение на две-три седмици. Заради новия указ на Байдън редица кредитни организации в страната получават предупреждения от САЩ за спазването на политиката на санкции. „Това се свежда до заплашителен тон“, отбелязват медиите, предава Lenta.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!