САЩ и ЕС се сдърпаха за руските милиарди

Долари

Съединените щати и Европейският съюз не са съгласни как трябва да се използват замразените руски активи и са на различни мнения по въъпроса. Това съобщи Politico. 

Според изданието, че Европа иска да конфискува само доходи от активи, докато САЩ призовават за пълната им конфискация, оказвайки натиск върху ЕС.

Според изданието американски служители оказват натиск върху европейските си колеги, опитвайки се да ги убедят да конфискуват руски замразени активи. На свой ред европейските служители се опасяват, че подобни стъпки ще изплашат инвеститорите в еврозоната.

Според изданието в Европа се страхуват да не загубят инвестиционната си привлекателност. Освен това в Европа се опасяват, че Русия ще предприеме ответни стъпки, за да конфискува техните активи в Русия.

Според Politico белгийското правителство иска да използва руски активи, за да осигури банков заем, предназначен за възстановяването на Украйна. Отбелязва се, че идеята за конфискация по-специално не се подкрепя от Франция, Италия и Германия.

Ден преди това, на 5 март, френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж НЕ е готов да подкрепи решения относно използването на замразени руски активи, ако те не са в съответствие с международното право. В същото време държавният глава добави, че Франция подкрепя въвеждането на данък върху печалбите от активи на Руската федерация, който ще възлиза на 3-5 милиарда евро годишно.

Ние не подкрепяме мерки (по отношение на руските активи – ред.), които не отговарят на международното право“, каза той на пресконференция с чешкия президент Петр Павел, излъчена в официалния акаунт на Елисейския дворец в социалната мрежа X ( по-рано Twitter ).

По-рано, на 3 март, италианският премиер Джорджия Мелони каза, че използването на замразените активи на Русия представлява правни и икономически трудности, но има няколко решения на тези проблеми.

Руското външно министерство обеща на 10 февруари твърд отговор на действията на западните страни да изпратят замразени активи в помощ на Украйна. Ведомството нарече плановете на Европейския съюз за конфискация на активи икономически бандитизъм и подчерта, че те грубо нарушават международното право и самият ЕС признава това.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на свой ред отбеляза, че конфискацията на руски активи под каквато и да е форма ще бъде оспорена от Москва в съда. Той подчерта, че вземането на тези решения би било „дълбоко незаконно“.

Източник: Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!