САЩ: Хусите не са нападали самолетоносача ни Айзенхауер, но си го прибираме

Твърдението на йеменските бунтовници хуси от събота, че нейните сили са атакували американския самолетоносач „Дуайт Айзенхауер“ в Червено море, е невярно. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира свои източници сред американските служители.

„Това е невярно“, каза един от служителите, пожелал анонимност.

КритичноБГ припомня, че подкрепяните от Иран хуси заявиха, че нейните сили са атакували самолетоносача Айзенхауер в Червено море и операцията е постигнала целите си успешно, без да дават повече подробности. Групировката също така каза, че е атакувала търговски кораб в Арабско море. Не се казва кога са извършени атаките.

И докато САЩ отрича самолетоносача да е бил атакуван от хусите, бе обявено изведнъж, че Централното командване на САЩ (CENTCOM) е взело решение за завръщането на ударната група, водена от самолетоносача Дуайт Айзенхауер от Червено море. 

„По време на разгръщането си Дуайт Д. Айзенхауер защити кораби, преминаващи през Червено море, Баб ал Мандеб и Аденския залив, спаси невинни моряци от незаконни атаки на подкрепяните от Иран хуси и помогна за възпирането на по-нататъшна агресия“, се казва в новината.

В момента ударната група се завръща в САЩ. Командването на Съединените щати добави, че следващата седмица самолетоносачът „Теодор Рузвелт“ ще напусне Индо-тихоокеанския регион.

„Съединените щати ще продължат да поддържат силно присъствие в Индо-тихоокеанския регион, за да насърчават мира, стабилността и възпирането със съюзници и партньори“, добави CENTCOM.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Хусите се похвалиха, че са нападнали американския самолетоносач Айзенхауер

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!