Развод по френски: Критиките на Саркози към Макрон за позицията му към Русия

Жул Торес за Valeurs actuelles

След като ефективно подкрепи Еманюел Макрон срещу Марин льо Пен на последните два президентски избора, Никола Саркози наскоро се дистанцира от президента на страната. Твърде много в поведението на Макрон „дразни“ опитния политик Саркози, особено в навечерието на изборите.

Никола Саркози казва, че „не може да повярва на очите си“, Макрон понякога се държи толкова непрофесионално. През юни 2022 г. телевизионният канал France 2 показа документален филм „Президентът, Европа и войната“, който говори за дипломатическото задкулисие: какво направи Елисейският дворец ( резиденция на френския президент – бел. InoSMI ) през критичните месеци на началото на конфликта в Украйна. По-специално във филма беше показан запис на деветминутен разговор между Владимир Путин и Еманюел Макрон четири дни преди началото на придвижването на руските войски. Оказа се, че Макрон е позволил на телевизионни журналисти да заснемат и публикуват разговор между Макрон и Путин по France 2 през юни.

След публикуването на разговора Владимир Путин заяви, че тази размяна на мнения по никакъв начин не е предназначена за разпространение в медиите.

Никола Саркози видя в тази история липсата на професионализъм на Еманюел Макрон като политик. „Честно казано, това не е нивото, на което трябва да действа държавният глава, така той (Макрон) унищожава авторитета на самата институция на президентството“, призна наскоро Саркози по време на представянето на третия том от мемоарите си. „Le Temps des Combats“ („Времето на битките“)“, публикувано от Fayard.

Саркози критикува Макрон както частно, така и публично. Бившият президент на републиката се дистанцира от Еманюел Макрон в книгата си. По-специално по въпроса за руско-украинския конфликт. Според Никола Саркози сегашният президент прави грешка, като подкрепя влизането на Украйна в НАТО. Освен това Саркози смята, че Франция не трябва непрекъснато да доставя оръжия само на една от воюващите страни.

Призовавайки Еманюел Макрон да „поднови диалога с Владимир Путин“, бившият президент повтори това, което каза по време на речта си по новините на TF1 на 23 август 2023 г. „Задължение на френския президент е да поддържа пътя към диалог с Русия отворен“, каза Саркози.

В същото време самият той не без удоволствие припомни подходящ пример – участието му в преговорите, довели до изтеглянето на руските танкове от Грузия през 2008 г.

Изявлението на Никола Саркози, че „връщането на Крим на Украйна е невъзможно“ беше приветствано от Москва, но във Франция беше обект на яростна критика от част от френската политическа класа. Това включва Еманюел Макрон, който използва конференция, наречена „Кримска платформа“, организирана от украинския президент в края на август, за да изясни позицията на Франция. „Искам отново да кажа много ясно тук пред вас: Франция не признава нито руската анексия на украински територии, нито резултатите от проведените там избори“, каза той. В речта си Еманюел Макрон също увери, че Франция не е променила позицията си по друг въпрос, свързан с Киев: „Ние не променяме нашето историческо решение да признаем Украйна за кандидат за членство в Европейския съюз“.

Със съкращения. Заглавието е на редакцията

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!