Сара Вагенкнехт изригна срещу „левия“ Шолц след неприлично подмазване на здравния му министър, че бил „най-добрият канцлер“

Примката с критики около врата на германския канцлер Олаф Шолц се затяга все повече. Този път срещу него скочи набиращата все по-голяма популярност в страната Сара Вагенкнехт, която е и бивш член на европарламента. Тя бе категорична, че правителството, оглавявано от Шолц „застрашава демокрацията и мира в Германия.“

По-рано, на 8 септември, ръководителят на изпълнителната власт в Германия беше попитан в прав текст, дали ще предизвика предсрочни парламентарни избори, заради гръмовния провал на партията му и тези на коалиционните му партньори в така наречената „светофарна коалиция“ на местните избори в Тюрингия и Саксония.

Шолц се заоправдава в интервю по немската телевизия ZDF и в типичния витиеват за него стил и обясни, че скоро щяло да бъде трудно да се съставят коалиции, заради непреодолимите различия между партиите.

Всъщност непреодолими различия с останалите партии, като Алтернатива за Германия и Алианс на Сара Вагенкнехт властта има основно само по отношение на войнолюбивата си политика и любовта ѝ към мигрантите.

Повод за критиките на Вагенкнехт стана ласкавото изказване на министъра на здравеопазването Карл Лаутербах по адрес на шефа му, който неприлично се подмазал с думите, че „Шолц е най-добрият канцлер“.

Това взриви Сара Вагенкнехт, която заяви, че никога не е чувала от нито един пенсионер, който след 40 години работа получава пенсия, която е значително по-малка по размер, от тази, която се полага на германски министър, дори само след една година на поста.

Тя подчерта, че не е чувала подобно сравнение и от служители на Фолксваген.

Причината да намеси автомобилния гигант е, че концернът изпитва сериозни финансови затруднения и обяви преди седмица на своите служители, че планира да затваря заводи, което неминуемо ще доведе до масови съкращения, пък трудещите се трябвало да споделят отговорността за кризата на фирмата.

До този момент няма информация „най-добрият канцлер“ Шолц, според Лаутербах да е набрал смелост да отиде в заводите на Фолксваген и лично да се види с вбесените работници.

В края на своето обръщение към Шолц Сара Вагенкнехт повдига още една щекотлива тема, че канцлерът е дал съгласие на територията на страната му да бъдат разположени американски ядрени ракети. Това се очаква да стане след две години, а именно през 2026 г. По думите ѝ решението му ще промени сериозно баланса с Русия и ще постави страната пред опасността да бъде атакувана с ядрено оръжие от страна на Руската федерация.

„Господин Шолц, Вашето правителство е заплаха за демокрацията, благосъстоянието, сигурността и мира в Германия“, заключи тя.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!