Салвини с призов към Макрон: Слагай каска и на бой в Украйна!

от Лазар Лазаров

Министърът на транспорта и инфраструктурата, вицепремиерът на Италия и лидер на партията „Лига“ Матео Салвини призова френския президент Еманюел Макрон да сложи каска и да отиде да се бие в Украйна, предаде Известия.

„Казвам на Макрон: отивайте да се биете в Украйна, слагайте си каската и не ядосвайте италианците“, заяви Салвини на предизборно събитие за кандидата на неговата партия за кмет на Бари. Думите му са цитирани от Adnkronos.

Той посочи още, че изборът на неговата партия е преди всичко изборът на мира. Италианският вицепремиер нарече Макрон един от подстрекателите на конфликти, които напоследък са твърде много.

Отбелязва се, че напоследък Салвини често критикува НАТО и Европейския съюз за позицията им за увеличаване на военната подкрепа за Киев. Например на 28 май той нарече шефа на европейската дипломация Жозеп Борел подривник заради подкрепата му за плановете да се позволи на Украйна да нанася удари по руски територии със западни оръжия. 

Салвини също така определи като безумие допускането, че италианските и други западни оръжия, прехвърлени в Киев, могат да бъдат използвани за обстрел на мирни градове извън украинска територия.

На 26 май, Салвини призова генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да подаде оставка след предложението му да позволи на Киев да обстрелва руска територия със западни оръжия.

На 30 май Politico съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън тайно е разрешил на Украйна да използва американски оръжия на руска територия. В същото време вестникът отбелязва, че одобрението важи за регионите на Руската федерация, граничещи с Харковска област. По-късно тази информация беше потвърдена пред медиите от говорител на Държавния департамент. На 3 юни координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон е готов да обсъди с украинската страна разширяването на географията на атаките срещу руски територии.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!