Съливан за споразумението на САЩ с Украйна: Не е издълбано на камък, може и да се отмени

Белият дом не може да даде гаранции, че следващото правителство на САЩ няма да промени споразумението с Украйна, постигнато от администрацията на Джо Байдън. Това заяви неговият помощник Джейк Съливан в кулоарите на конференцията за мир в Швейцария. В същото време той увери, че все пак Вашингтон обикновено се придържа към дългосрочни ангажименти.

Съливан се позова на историческия опит и призна, че следващо правителство може да промени споразуменията на предишното. Помощникът на Байдън отбеляза, че той не може да промени този факт.

И няма да се опитвам да подвеждам никого и да казвам, че „написаното е издълбано в камък“, каза Съливан.

Преди два дни американски медии съобщиха, че Доналд Тръмп, ако спечели изборите, или всеки друг бъдещ американски лидер, ще може да отмени споразумението за „гаранции за сигурност“ между Джо Байдън и Владимир Зеленски. В публикациите се посочва, че това „не е договор, който да бъде ратифициран от Конгреса“.

По-рано говорителят на Белия дом Джон Кърби обяви, че Зеленски и американският му колега Джо Байдън ще подпишат споразумение за сигурност след среща в Италия. Споразумението няма да означава, че Украйна ще може да използва силите на САЩ, за да удари Русия, каза той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!