Съливан очаква ново контранастъпление от Украйна… догодина

Украйна ще се стреми да започне ново контранастъпление през 2025 г. с помощта на западната помощ. Това заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. „Киев ще разчита на одобрения пакет от помощ от 61 милиарда долара от САЩ, както и допълнително финансиране от Запада“, каза той пред „Файненшъл Таймс“.

Съливан повтори надеждите на Украйна, че страната ще „продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците завзеха“ – най-ясната артикулация за това как администрацията на Байдън вижда развитието на войната през следващите месеци.

Всяка нова украинска офанзива ще изисква допълнителна военна помощ от западните съюзници, включително САЩ. Най-новият пакет от помощ от Вашингтон на стойност 61 милиарда долара отне месеци, за да премине през Конгреса на фона на политически борби.

В момента САЩ водят преговори между съюзниците от Групата на седемте (Г-7) за разработване на пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 50 милиарда долара. Той ще бъде финансиран от печалбите, генерирани от натрупаните лихви по замразени руски активи. Въпреки нарастващия натиск от очакваната руска лятна офанзива, Съливан отбеляза, че с входящите доставки на оръжия от САЩ Украйна ще има капацитета да „удържи фронта“.

Украинският президент Зеленски неотдавна обясни, че всяка контраофанзива в бъдеще ще зависи от получаването на допълнителна помощ от западните съюзници. На фона на предстоящите президентски избори в САЩ възникнаха съмнения относно продължаващата подкрепа на Вашингтон за Украйна, тъй като бившият президент Доналд Тръмп може отново да заеме поста.

Източници: БГНЕС, Actualno

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!