Съкрушителни поражения за партията на Сунак на частичните избори във Великобритания

от ТОМАС БРУК, RMXnews

Управляващата Консервативна партия, ръководена от британския министър-председател Риши Сунак, загуби две стратегически важни места в парламента, но неочаквано запази стария избирателен район на бившия премиер Борис Джонсън в произведените частични избори в страната.

Гласуванията бяха едни от последните изборни тестове преди парламентарните избори в страната, които се очаква да се произведат догодина. Резултатите от вота се разгледат и като показател за перспективите на двете основни партии, отбелязва агенцията.

Консерваторите успяха да спечелят вота в бившия избирателен район на Джонсън с по-малко от 500 гласа преднина за огромно облекчение на Сунак, който едва избегна да се превърне в първия британски премиер от половин век насам, загубил три частични избора в един ден.

Резултатите от частичните избори показват, че парламентарното мнозинство на министър-председателя Риши Сунак спада до 56 места, все още много удобна разлика, но далеч от мнозинството от 80 места, спечелено под ръководството на Борис Джонсън на общите избори през 2019 г.

Резултатите обаче отправят силно предупреждение към Консервативната партия, която отбеляза рязък спад в подкрепата си в цялата страна след 13 години на власт, тъй като електоратът очевидно се отвръща от партия, за която мнозина смятат, че не е изпълнила предизборните си обещания.

С високата инфлация, подхранваща постоянната криза на разходите за живот, „умерените“ избиратели, доволни от статуквото през 2019 г., се отвърнаха от правителството. Междувременно неуспехът да се контролира имиграцията доведе до това, че типичните десни избиратели отказват да се явят и да подкрепят партия, която наблюдава рекордно масова имиграция в продължение на години.

Премиерът Риши Сунак демонстрира стоицизъм в петък след съкрушителните поражения. „Междинните избори, междинните мандати за действащо правителство винаги са трудни. Рядко се печелят“, каза Сунак във ефир в петък сутринта.

„Посланието, което приемам, е, че трябва да удвоим усилията си, да се придържаме към плана си и да го направим за хората. Ще работим невероятно усилено, за да изпълним петте си приоритета и да спечелим доверието им за следващите избори“, добави той.

 

Източник: RMX news

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!