САКАТЛЪК! Украинците свалиха един от малкото си и тъй дълго чакани F-16. Засечен бил като руска ракета

Сериозен и злощастен инцидент се е случил с Въоръжените сили на Украйна. Оказва се, че без да искат са свалили един от своите и лимитирани на брой дадени им изтребители F-16. За това съобщава провоенното руско издание Avia. За зла беда на украинците системата им за противовъздушна отбрана Patriot е свалила бойния им самолет.

Източници на изданието са обяснили, че това се е случило, заради грешка в засичането на радиолокационния комплекс. Той бил монтиран на борда на самолета, но бил още нов и вероятно украинците не са успели да го разучат достатъчно, за да му свикнат. Сигналът излъчен от изтребителя е бил разчетен за зла участ неправилно от ПВО.

Не е ясно още, защо и как въпросният радиолокационен комплекс създал смущения, които са довели до невярна идентификация.

В резултат на това системата за противовъздушна отбрана Patriot не успяла да идентифицира правилно F-16 като свой и го класифицира като крилата ракета, изстреляна от Русия, което доведе до откриването на огън.

Друг източник твърди, че проблемът е възникнал поради потискането на идентификационния сигнал „приятел или враг“ от самия комплекс за радиоелектронна борба, което е направило невъзможно разпознаването на самолета като приятелски обект, а бил отчетеен като руско въздушно нападение. 

Независимо от причината, един от малкото и дългоочаквани от Киев изтребители F-16 е свален от собствените им въоръжени сили.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!