„С ефект на ядрен взрив“: Русия разтопи Волчанск с една от най-мощните си бомби! ВИДЕО

ОДАБ-9000 над Волчанск

„С ефект на ядрен взрив“: Русия стопи Волчанск с една от най-мощните си бомби! 

Във Волчанск, разположен на бойната линия, руските военни използваха за първи път една от най-мощните неядрени авиационни бомби в света – ОДАБ-9000. Експлозията е била толкова мощна, че нейният ефект е сравняван с ядрен удар, но за момента няма официално потвърждение за използването на тази бомба, пишат руски медии.

ОДАБ-9000, която се счита за една от най-мощните вакуумни бомби в арсенала на руската армия, е предназначена за унищожаване на укрепени обекти и масово унищожаване на личен състав на противника. Използването му може да окаже значително влияние върху хода на военните действия в района, създавайки значително предимство за руските сили.

На кадрите можете да видите как след експлозията се разпространява гигантска ударна вълна, която причинява съпътстващи разрушения на позициите на украинските въоръжени сили. По пътя на вълната всичко бива разрушено, а в епицентъра ѝ вероятно е разтопено заради високите градуси.

Какво се знае за ОДАБ-9000?
ОДАБ-9000 се смята за най-мощната неядрена (вакуумна) бомба на Русия. Тествана е само веднъж през 2007 г. Всъщност това е авиационна бомба с голям експлозив.

Освен това ОДАБ-9000 неофициално се нарича „бащата на всички бомби“ в Русия, тъй като се твърди, че боеприпасите са противоположни на американските GBU-43/B, така наречената „майка на всички бомби“.

Предполагаемото използване на ОДАБ-9000 във Волчанск се появи в мрежата, но украинските анализатори смятат, че събитието не се е случило или е малко вероятно. Тъй като според проекта боеприпасите трябва да се изхвърлят над целта, а носителите на тази бомба са Ту-160, Ту-95, Ту-22М3, използването на ОДАБ-9000 би означавало загуба на самолета, пише РБК-Украйна.

КритичноБГ припомня, че на 23 септември в интернет и по-конкретно в каналите в Телеграм се появиха кадри на една от най-мощните руски бомби – авиационните ФАБ, но не колкото ОДАБ-9000.

Във видеото се вижда, как след взрива се образува огромна огнена гъба на стотици метри над попадението ѝ. В случая тази бомба е ФАБ – 3000, което означава, че тя тежи над 3 тона. Тя е пусната върху скад за боеприпаси, като в непосредствена близост до нето е бил и пункт за временно настаняване на украински войници в района на Курск.

ФАБ имат най-мощното и универсално разрушително действие сред авиационните бомби. Масата на експлозива в бомбата е приблизително 50% от общото ѝ тегло.

Тъй като нейният корпус е изграден от изключително здрава метална сплав, бомбата прониква дълбоко в земята, както и в добре укрепени дебели бетонни конструкции, независимо че се намират също вкопани в земята.

ФАБ - 3000

ФАБ – 3000

При детонацията на бомбата е налице образуване на експлозивен ефект под свръхналягане, което създава мощна ударна вълна във въздуха и сеизмични вълни по земята. Отделно трябва да се има предвид поразяващият ефект на разпръскващите се с огромна скорост метални фрагменти от самата бомба – т.е. от осколките.

ФАБ са предназначени са за ликвидиране на логистични и комуникационни съоръжения, военно-промишлени и енергийни съоръжения, военна техника и жива сила.

Изобретени са още по времето на СССР и са използвани от съветската армия.

На 21 юни стана ясно, че Русия за първи път е използвала във войната с Украйна ФАБ-3000, т.е. от три тона, в гр. Липци, Харковска област. Тогава, тъй като бомбата не попадна точно върху сградата, за която бе предназначена, а на известно разстояние, от кадрите се видя, че въпреки всичко, заради поразяващият ефект на ударната вълна, тя беше разрушена в голяма степен.

Силно разрушителен ефект бомбата има в радиус от 250 метра, но ударната вълна поразява също със сериозни щети в радиус от 1,2 до 1,5 километра.

В много западни медии ФАБ бе наречена „адската бомба“ независимо, че не е ядрена, заради унищожителния си ефект.

КритичноБГ обръща внимание, че Русия разполага на въоръжение и с модификацията ФАБ-9000, което означава, че тя  е с тегло от 9000 килограма, т.е. 9 тона.

Бомбата разполага с 4297 kg тротил от общата си маса. Предназначена е да поразява мащабни военно-промишлени структури, сградни комплекси и кораби.

Бомбата е тествана с пускане от самолет от височина 12 500 m. със скорост на полета на самолета 910 km /h) във войната в Афганистан по времето на СССР.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!