С дишането си хората сме увеличавали… глобалното затопляне. Не, не е шега, а изследване на учени. Ето и изводите им

Хората може да стимулират глобалното затопляне чрез дишането си. Това дочат данни на меко казано безумно в идеята си изследване проведено във Великобритания с още по-безумни резултати. Следващата новина създава впечатление, че е шега, но изобщо не е.  

Ново проучване показва, че хората може да допринасят за глобалното затопляне чрез дишането си.

„Издишаният човешки дъх може да съдържа малки, но повишени концентрации на метан (CH4) и азотен оксид (N2O), които допринасят за глобалното затопляне„, се казва в изследване, публикувано миналата седмица в британското списание PLOS. Това пише в своя публикация от края на миналата година New York Post.

Издишаните от хората метан и азотен оксид съставляват около 0,1 от емисиите на парникови газове в Обединеното кралство, се допълва в статията.

Тези газове са в допълнение към въглеродния диоксид, който хората издишват.

В изследването, ръководено от д-р Никълъс Коуън от Центъра по екология и хидрология на Обединеното кралство, са участвали 104 възрастни доброволци и е установено, че азотният оксид е издишан от всеки от тях, а 31% са издишали метан.

Тези, които не са издишали метан с дъха си, вероятно все пак са освободили газа, чрез „йонен метеоризъм“, се казва в изследването, като се има предвид оригването и газове освободени от червата.

В това проучване съобщаваме само за емисиите в дъха, а емисиите при освобождаване на газове при оригване и през дебелото черво вероятно значително увеличават тези стойности, въпреки че няма литература, която да характеризира тези емисии за хората в Обединеното кралство„, пише изследователският екип.

„Ако приемем, че добитъкът и други диви животни също издишват емисии на N2O, може би все още има малък, но значителен неотчетен източник на емисии на N2O в Обединеното кралство, който може да представлява повече от 1% от емисиите в национален мащаб“, добавят те.

Концентрацията на газове в изследваните проби позволява на изследователите да изчислят, че човешкият дъх е отговорен за 0,05 % от емисиите на метан и 0,1 % от емисиите на азотен оксид в Обединеното кралство.

Проучването не разкрива връзка между издишаните газове и начина на хранене.

Повишаването на концентрацията както на CH4, така и на N2O в дъха на вегетарианци и консуматори на месо е сходно по размер„, казват изследователите. „Въз основа на тези резултати можем да заявим, че при оценката на емисиите от населението в рамките на Обединеното кралство е малко вероятно диетата или бъдещите промени в диетата да имат значение при оценката на емисиите [в издишания въздух] в Обединеното кралство като цяло.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!