Русия иска гласуване на хуманитарна резолюция за Близкия изток в ООН

Русия поиска гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията относно палестинско-израелския конфликт за понеделник, 16 октомври. Това беше обявено в събота от първия заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски, съобщава ТАСС.

„Последни новини за нашия проект за хуманитарна резолюция за Газа. Разпространихме я сред членовете на Съвета за сигурност на ООН и поискахме гласуване по нея за 15:00 ч. (22:00 ч. българско време) в понеделник“, написа той на страницата си в социалната мрежа X.

Полянски добави, че руската страна очаква „бразилското председателство (на Съвета за сигурност на ООН) да одобри в близко бъдеще“ искането ѝ. „Трябва да изпратим ясен сигнал на страните в конфликта“, отбеляза руският дипломат.

В петък, 13 октомври, Русия предложи на Съвета за сигурност на ООН резолюция относно израелско-палестинския конфликт, чийто текст достигна до ТАСС. В нея се призовава за прекратяване на огъня в региона, освобождаване на заложниците, осъжда се насилието срещу цивилни граждани и всички терористични актове. Документът, изготвен от Руската федерация, призовава също така за предоставяне на хуманитарна помощ, включително храна, гориво и медицински материали, за създаване на условия за евакуация и защита на цивилното население.

Постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя отбеляза, че някои членове на Съвета за сигурност на ООН са реагирали положително на руския проект за резолюция, докато други са реагирали сдържано.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!