Русия обмисля да забрани вноса на морски дарове от Япония

Русия може да се присъедини към Китай и да забрани вноса на морски дарове от Япония, след като островната страна започна да изпуска в морето обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима“, а Москва търси възможности за преговори, заяви пред „Ройтерс“ във вторник руския регулатор Росселхознадзор.

Япония започна да изпуска водата от централата в океана миналия месец, като предизвика силни критики от страна на Китай. В отговор Китай наложи пълна забрана на целия внос на морски дарове от Япония.

Във вторник руският орган за надзор на безопасността на храните Росселхознадзор заяви, че е обсъдил износа на японски храни с китайските си колеги. Русия е един от най-големите доставчици на морски продукти за Китай и според правилата на свободния пазар, съвсем естествено се стреми да увеличи своя дял.

„Като се вземат предвид възможните рискове от радиационно замърсяване на продуктите, Росселхознадзор разглежда възможността да се присъедини към китайските ограничения върху доставките на рибни продукти от Япония“, се казва в изявление на Росселхознадзор. „Окончателното решение ще бъде взето след преговори с японската страна.“

Досега през тази година Русия е внесла 118 тона японски морски продукти, съобщи регулаторът. Росселхознадзор съобщи, че е изпратил писмо до Япония относно необходимостта от провеждане на преговори и с искане до 16 октомври да бъде предоставена информация за извършените от Япония радиологични изследвания на изнасяните рибни продукти, включително за тритий.

Япония ще проучи внимателно съобщението на Русия от вторник, заяви в сряда главният говорител на японското правителство Хироказу Мацуно. Страната твърди, че водата е безопасна, след като е била обработена, за да се отстранят повечето радиоактивни елементи с изключение на тритий – радионуклид, който трудно се отделя от водата. След това тя се разрежда до международно приети нива, преди да бъде пусната в Тихия океан.

Япония заяви, че критиките от страна на Русия и Китай не са подкрепени с научни доказателства. „Настоятелно молим Русия да действа въз основа на научни доказателства“, заяви Мацуно на пресконференция в сряда.

В понеделник, в последния си доклад за изследването на водата, японското министерство на околната среда заяви, че резултатите от анализа на морската вода, взета на 19 септември, показват, че концентрациите на тритий са под долната граница на откриване във всички 11 точки на вземане на проби и няма да имат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

Русия също така не е открила нередности в морските проби, използвани за тестове в руските региони, които са сравнително близо до мястото, където е била изпусната пречистената вода, заяви във вторник далекоизточният клон на Росселхознадзор, съобщи Интерфакс.

По данни на руската агенция по рибарство миналата година Русия е изнесла 2,3 млн. тона морски продукти на стойност около 6,1 млрд. долара, което представлява около половината от общия ѝ улов, като най-големите вносители са Китай, Южна Корея и Япония.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!