Русия: САЩ са преместили част от проектите за биологични оръжия в Африка

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Във вторник Русия заяви, че САЩ са преместили част от „незавършените“ си украински проекти за изследване на биологични оръжия в Африка. Работата е в ход в Камерун, Демократична република Конго, Нигерия, Сиера Леоне и Уганда, заяви на брифинг в Москва Игор Кирилов, началник на руските войски за радиологична, химическа и биологична защита, цитиран от агенция Анадола.

„Днес, използвайки примера на Нигерия, бихме искали да покажем, че заявените цели на проектите, насочени към развитието на общественото здраве, не съответстват на действителността“, каза той.

Руският служител каза още, че Пентагонът твърди, че биологичните проекти в Нигерия са насочени към борбата с ХИВ/СПИН, съответно 60% от нигерийските пациенти, страдащи от него, са преминали съответната антивирусна терапия.

„Процентът на заболеваемост от ХИВ не се е променил много и в момента съответства на стойностите от 2009 г. Процентът на смъртност сред заразените с ХИВ също показва негативна тенденция“, каза Кирилов. Той също така твърди, че руското министерство на отбраната разполага с документи, потвърждаващи, че на военното ведомство на САЩ е било възложено да следи биологичната ситуация на териториите на Афганистан и Ирак в регионите, граничещи с Китай, Пакистан, Саудитска Арабия и Турция.

Служителят постави под въпрос необходимостта от прикриване на следите, водещи до основния изпълнител – Пентагона, както е посочено в документите.

„В документите се подчертава необходимостта да се ограничат следите, водещи до изпълнителя, (специалистите на Пентагона) трябва да извършват кратки пътувания до Афганистан и Ирак от офиса в Дубай само при необходимост“, каза той. Кирилов каза още, че „за да се избегнат обвиненията срещу Пентагона, някои проекти са били реализирани под прикритието на Държавния департамент на САЩ.“

Кирилов също така твърди, че САЩ „поддържат засилен интерес към провеждането на изследвания на украинска територия“, запазват контрола си върху някои украински съоръжения за биологични изследвания, „надявайки се да възобновят дейността им след края на конфликта“.

През 2023 г. в Киев е възобновена дейността на Украинския център за наука и технологии, който е основният посредник, разпределящ грантовете на Пентагона.

Руският служител също така твърди, че обучението на украинските специалисти под надзора на САЩ има за цел да организира „провокация“ срещу Русия, тъй като по време на ученията, според него, ще бъде „открито огнище на птичи грип“ в украинската Николаевска област. След това анализът ще „покаже“, че е „много вероятно“ инцидентът да е резултат от предполагаема биологична диверсия, организирана от Русия.

„Информацията за огнището се отразява в медиите, предимно западните, за да се привлече вниманието към ситуацията, медицинските работници излизат на улицата с плакати за привличане на Русия към отговорност за нарушаване на задълженията Конвенцията за биологичните оръжия„, казва той. След това, според сценария, ще започне разследване, като се използва механизмът на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да се убеди международната общност в прозрачността и безпристрастността на данните.

„Резултатът от сценария е обвинението на Русия в неспазване на изискванията на Конвенцията за биологичните оръжия, дискредитирането ѝ на международната сцена и въвеждането на допълнителни санкции срещу страната ни“, каза той.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече