Руснаците затварят в клещи ВСУ в Угледар. Удариха и завод за боеприпаси. КАРТА

Положението за украинските войници в град Угледар значително се е влошило през последните дни. Руските сили всеки момент може да ги обкръжат и да отрежат пътя им за бягство. За това съобщава каналът в Телеграм Deep State, който се списва от украински военни специалисти.

Военното командване на украинците е било взело решение да възложи териториалната отбрана на района на части, които не са имали достатъчна бойна подготовка, което е дало значителен превес на руските сили, пише каналът.

Руските сили са указали сериозен натиск, възползвайки се от ситуацията. ВСУ са допуснали още една стратегическа грешка – шурмоваците им не са разширили линията на отбрана, за да задържат позициите си, заради което руснаците са имали възможността да предприемат обгражданено на Угледар.

Става ясно, че мотопехотна бригада на украинците е взела решение да отстъпи от десни фланг на града на „по-удобни“ позиции, като по този начин са дали директна възможност на руските сили да настъпят с бойни машини на пехотата като са пробили защитата на ВСУ.

Руските въоръжени сили в момента напредват към Богоявленка, отрязвайки логистичните пътища, осигуряващи доставки за украинците в град Угледар.

Друг канал в телеграм, който се списва от украински специалисти – Мilitary Аnalytics, цитира войник от групата от „Айдар“ Станислав Бунятов, който потвърждава, че руските войски са пресекли река Кашлагач западно от Угледар и че това заплашва те да обкръжат града.

„Това означава, че скоро градът ще бъде хванат в клещи. Перспективите за удържане на позициите в такива условия не са много обнадеждаващи, особено ако вземем предвид опитите на противника да развие успех в посока пътя Богоявленка – Угледар“, пише той.

Според него „един ден ще трябва или да напуснем града, или да останем в обкръжни“.

Ако ВСУ загубят и град Угледар, който според специалисти има стратегически функции, то това значително ще отслаби украинската отбрана в този участък от фронта.

Руският канал в Теллеграм „Сварщики“ обобщава информацията за настъпленията на руските сили по фронта:

„Постигнахме напредък в Торецк, продължаваме да напредваме в Горняк, Пречистовка, Водяное, Угледар и освободихме Крутой Яр и Острое. Всъщност имаме успехи по целия фронт, (Александър) Сирски само успява да влачи части напред-назад, запушвайки дупките.“

Журналистите пишат, че през изминалата нощ руснаците са успели да отблъснат атаки с дронове в Курска, Белгородска, Воронежка и Ростовска област в района на Каменск-Шахтинское и Запорожие.

Те припомнят, че в този момент президентът на Украйна с изтекъл срок Владимир Зеленски е на посещение в САЩ, където представя така наречения си „План за победа“ и кои са основните точки в него:

„Междувременно Зеленски пристигна на гости на домакините си, като мимоходом обяви многократно рекламирания „план за победа“, който ще представи на Байдън.

Планът съдържа четири точки: гаранции за сигурността на Украйна от Запада, „подобни на пакта за взаимна отбрана при присъединяването към НАТО“, продължаване на операцията на ВСУ в Курска област, искане за „специфични“ съвременни оръжия и международна финансова помощ за Украйна – както виждаме, към него не са добавени нови точки.“

Списващите военния канал в Телеграм обръщат внимание, че Зеленски ще се срещне с американския президент след три дни. На въпросната среща Джо Байдън трябва да каже, дали разрешава на ВСУ да обстрелват Русия с далекобойно оръжие или не:

„Байдън ще се срещне със Зеленски на 26 септември във Вашингтон. И няма съмнение, че той няма да обяви публично решението си за удари с далечен обсег дълбоко в Русия, въпреки че присъствието на ВСУ в Курска област ще бъде представено от украинския президент като доказателство за способността на украинските войски да действат.

Въпросът е дали Байдън ще даде тайно разрешение.“

Вчера Зеленски даде интервю за американското издание The New Yorker, като в него той използва доста остър език. В него заявява че, страната му била направила всичко възможно, за да държи САЩ далеч от войната, но ако Америка позволи Русия да спечели, я чакали катастрофални последици. Освен това вметва, че е благодарен за помощта, която е получила страната му от Америка, но „две години и половина ваша подкрепа и инвестиции, за които сме ви много благодарни, можете да умножите всички тях по нула. Америка ще трябва да започне да инвестира отначало, и то във война от съвсем друг мащаб. Тя ще се води от американски войници. И всичко това, бих добавил, ще бъде от голяма полза за Русия“.

Рано сутринта в Павлоград, разположен в Днепропетровска област на Украйна, руските въоръжени сили са нанесли ракетен удар по местен химически завод.

Ударът е нанесен, за да бъде неутрализирана производствената мощност на предприятието, което е произвеждало сериозно количество управляеми боеприпаси за ракетните системи за залпов изстрел за ВСУ – (РСЗО) Ольха, както и балистичните ракети Гром-2 и противокорабните ракети Нептун.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зеленски: „Спасихме САЩ от тотална война!“ И предупреди Америка за катастрофални последици!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!