Руснаците удариха основен контролен и координиращ пункт на ВСУ до Курск, докато Зеленски изказва благодарности в САЩ

Руските въоръжени сили удариха американската реактивна система за залпов огън (РСЗО) HIMARS, която е била дадена на Въоръжените сили на Украйна от западните им партньори. КритичноБГ обръща внимание, че именно с HIMARS могат да се изстрелват далекобойни ракети, произведени в САЩ, ATACMS, за което настоява предидентът на Украйна в просрочие Владимир Зеленски, с цел да атакува Русия дълбоко в територията ѝ.

За ударът съобщи на 22 септември руското министерство на отбраната. Унищожаването на РСЗО е станало с ракета „Искандер“.

„Екипажът на тактическия ракетен комплекс „Искандер“ на ВС на Русия нанесе ракетен удар по позицията на РСЗО M142 HIMARS на ВС на Украйна в село Шапошниково (10 км югозападно от село Суми)“, пише военното министерство на Русия.

Министерството допълва, че извършения после „обективен контрол“ на военните е потвърдил, че установката на реактивната система за залпов изстрел е била изцяло извадена от строя.

„При удара са унищожени пусковата установка HIMARS, два автомобила за сигурност и екипажите на РСЗО“, допълва министерството.

Освен това стана ясно, че руснаците са взривили и командния пункт на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) близо до границата с Курска област.

„Ударът е причинен от фугасна авиационна бомба (ФАБ), съобщи командирът на батальонна тактическа група на специалните сили „Ахмат“ с позивна Кащан.

По думите му, е било налице пряко попадение на ФАБ върху командния украински пункт. „Украинската армия вече е оставена без оперативна координация“, категоричен е Кащан.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски, на когото мандатът изтече на 20 май, е в САЩ, където днес щял да отиде в завод за боеприпаси в щата Пенсилвания. Там той щял да благодари на работниците, защото произвеждат нужните му 155-мм снаряди във войната срещу Русия. Това съобщава Асошиейтед прес.

Очаквало се Зеленски да има натоварена обиколка в Америка, в която щял да наблегне на агитация в подкрепа за страната му.

Основната цел на просрочения украински държавен глава обаче е да получи разрешение от САЩ да удря дълбоко в територията на Русия с далекобойни ракети.

Същевременно резидентът на Русия Владимир Путин предупреди, че ако това стане, страната му ще бъде въвлечена във война със САЩ и съюзниците им от НАТО.

В същата посока се изказа и зам.-председателят на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев, че Русия ще отговори жестоко, ако Западът даде правото на украинския президент да атакува страната му с далекобойни оръжия. 

Към този момент Украйна разполага с неизвестен брой американски, британски и френски крилати ракети. Само Германия засега категорично отказва да даде на Киев далекобойните си ракети TAURUS. Вчера 21 септември, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че няма да промени мнението си и даде на Украйна ракети, които „стигат до Москва“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

РИА Новости: Русия ще накара всички да си платят сметката! Може и да бягате, но ще се доберем до вас!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!