Руснаците публикуваха видео с разрушителната мощ на „адската бомба“ ФАБ-3000

В интернет и по-конкретно в каналите в Телеграм се появиха кадри на една от най-мощните руски бомби – авиационните ФАБ.

Във видеото се вижда, как след взрива се образува огромна огнена гъба на стотици метри над попадението ѝ. В случая тази бомба е ФАБ – 3000, което означава, че тя тежи над 3 тона. Тя е пусната върху скад за боеприпаси, като в непосредствена близост до нето е бил и пункт за временно настаняване на украински войници в района на Курск.

ФАБ имат най-мощното и универсално разрушително действие сред авиационните бомби. Масата на експлозива в бомбата е приблизително 50% от общото ѝ тегло.

Тъй като нейният корпус е изграден от изключително здрава метална сплав, бомбата прониква дълбоко в земята, както и в добре укрепени дебели бетонни конструкции, независимо че се намират също вкопани в земята.

При детонацията на бомбата е налице образуване на експлозивен ефект под свръхналягане, което създава мощна ударна вълна във въздуха и сеизмични вълни по земята. Отделно трябва да се има предвид поразяващият ефект на разпръскващите се с огромна скорост метални фрагменти от самата бомба – т.е. от осколките.

ФАБ са предназначени са за ликвидиране на логистични и комуникационни съоръжения, военно-промишлени и енергийни съоръжения, военна техника и жива сила.

Изобретени са още по времето на СССР и са използвани от съветската армия.

На 21 юни стана ясно, че Русия за първи път е използвала във войната с Украйна ФАБ-3000, т.е. от три тона, в гр. Липци, Харковска област. Тогава, тъй като бомбата не попадна точно върху сградата, за която бе предназначена, а на известно разстояние, от кадрите се видя, че въпреки всичко, заради поразяващият ефект на ударната вълна, тя беше разрушена в голяма степен.

Силно разрушителен ефект бомбата има в радиус от 250 метра, но ударната вълна поразява също със сериозни щети в радиус от 1,2 до 1,5 километра.

В много западни медии ФАБ бе наречена „адската бомба“ независимо, че не е ядрена, заради унищожителния си ефект.

КритичноБГ обръща внимание, че Русия разполага на въоръжение и с модификацията ФАБ-9000, което означава, че тя  е с тегло от 9000 килограма, т.е. 9 тона.

Бомбата разполага с 4297 kg тротил от общата си маса. Предназначена е да поразява мащабни военно-промишлени структури, сградни комплекси и кораби.

Бомбата е тествана с пускане от самолет от височина 12 500 m. със скорост на полета на самолета 910 km /h) във войната в Афганистан по времето на СССР.

IMG_9011

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път в историята Русия е използвала 3000 кг. авиационна бомба ФАБ-3000 срещу ВСУ. МО мълчи. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!