Руският за българския патриарх: Ще напише нови светли страници във вековната история на отношенията между двете църкви

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил поздрави новоизбрания Български патриарх Даниил, като отбеляза силната му привързаност към свещения каноничен ред и изрази увереност, че той ще „напише нови светли страници“ във вековната история на отношенията между двете църкви. Поздравлението е публикувано на сайта на Руската православна църква (РПЦ), предава ТАСС.

„В лицето на Ваше Светейшество храмът „Св. Йоан Рилски и Св. Евтимий Търновски“ намери своя нов предстоятел – достоен приемник на приснопаметните български патриарси Кирил, Максим и Неофит, от които е направено много да запазят отеческите духовни традиции и да утвърдят своето паство в светата православна вяра.

Църквата днес искрено се радва на своята възлюбена сестринска църква, начело на която стои благочестив йерарх, известен със своето благочестие, твърдо придържане към свещения каноничен ред и готовност за самопожертвователен труд в името на укрепването на църковното единство“, отбеляза предстоятелят на Руската православна църква.

Патриарх Кирил отбеляза, че „братските народи, закърмени от две църкви“, са сънаследници на славянската духовна традиция, датираща от делата на светите равноапостоли Кирил и Методий. Руската православна църква изобразява изключителната роля на българските мисионери в християнското образование на Киевска Рус, образа на св. Киприан от България, който става митрополит на Москва и цяла Русия.

„Благоговейно почитаме Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, който олицетворява нашето единство. Пазим грижливо паметта на руските воини, отдали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно робство“, добавя предстоятелят на Руската православна църква.

Той изрази увереност, че патриарх Даниил ще „напише нови светли страници“ във вековната история на отношенията между църквите и му пожела крепко здраве, Господната помощ за дълги години патриаршество, благоденствие и мир на паството българската православна църква.

Вярваме, че Ваше Светейшество ще впише нови светли страници в славната, многовековна история на отношенията между нашите Църкви.
В този знаменателен ден молитвено Ви желая крепко здраве, неувяхваща радост в Господа и Неговата всемогъща помощ за много години благословена, изпълнена с плодотворни подвизи Патриаршия и благоденствие и мир на богопазимото паство на Българското Православие.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!