Руският Патриарх Кирил коментира наложената му забрана да влиза в ЕС

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че наложената му забрана за влизане в ЕС се дължи на факта, че Руската православна църква има „различен цивилизационен път на развитие“. Той заяви това на 21 април след литургията в църквата „Чудото на Архангел Михаил“ в Хонех.

„На патриарха е забранено да пътува до Европа – персона нон грата. Защо? <…> Да, защото днес патриархът води народа – той го води по духовен път, той води църквата, която върви по друг цивилизационен път на развитие, а ние предизвикваме другите с нашето развитие, с нашата ценностна система”, каза той.

Патриархът подчерта, че съвременна Русия е „вярваща страна с мнозинство благочестиви хора“, което определя нейната духовна сила и силата на народната солидарност. Поради тази причина се засилват атаките от чужбина, обясни той.

Православната църква представлява „силна алтернатива“, каза патриархът. Той също така отбеляза, че е посетил повече от 120 страни на всички континенти, „видял е всичко, чул е всичко“ и има достатъчно опит, за да живее с него до края на живота си.

Патриарх Кирил е в санкционните списъци на Великобритания, Чехия и Канада. Освен това му е забранено да влиза в Естония. През март полският външен министър Радослав Сикорски предложи Европейският съюз да въведе санкции срещу патриарха.

По-рано, през януари, патриарх Кирил каза, че християнството на Запад, което губи вяра, се заменя с друга религия . Според него на мястото на затворени християнски храмове често се появяват ресторанти и други „развлекателни заведения“.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!