Руските войници забили знаме и над коксохимическия завод в Авдеевка. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Войсковата група „Център“ на руските въоръжени сили, в настъпление, пое пълен контрол над Авдеевския коксохимически завод в Донецката народна република (ДНР).

Това съобщи на 19 февруари руското министерство на отбраната, цитирано от Известия.

От руското военно ведомство допълват, че „на административните сгради на завода са били издигнати руски знамена, а подразделенията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължиха отстъпление.“

Според Министерството на отбраната на Руската федерация, бойци на въоръжените им сили поразяват укрепени райони на противника си. Групата войски „Център” на руските въоръжени сили продължава да води активни действия.

Ден преди това, на 17 февруари, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руските въоръжени сили са поели пълен контрол над Авдеевка в ДНР, „врагът е избягал, изоставяйки оръжие и военна техника.“

Информацията за напредъка на руските войски не беше оповестена до пълното поражение на украинските въоръжени сили и овладяването на града, допълва Известия.

В момента военнослужещи от руските въоръжени сили извършвали действия, насочени към прочистване на Донецк от бойци на украинските въоръжени сили и блокиране на техните части.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че руският президент Владимир Путин е чул първите доклади от Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов за освобождаването на Авдеевка в 4:00 часа същия ден.

След доклада Путин поздравил руските военнослужещи за този успех и важна победа на бойното поле. В същото време той благодари на войските от групата „Център“ и на техния командващ генерал-полковник Андрей Мордвичев за боевете за Авдеевка.

Също на 17 февруари главнокомандващият на украинската армия Александър Сирски обяви изтеглянето на частите на украинските въоръжени сили от Авдеевка. Той уточни, че решението е взето поради настоящата оперативна обстановка и желанието да се избегне обкръжение.

КритичноБГ припомня, че официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви на 18 февруари, че заповедта на Сирски за напускане на Авдеевка е издадена само ден след началото на отстъплението на украинските войски от това населено място.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!