Руски рибари спасиха оцелял по чудо 67 дни в бурното Охотско море. ВИДЕО

Оцелелият Михаил Пичугин 67 дни в откритото Охотско море, в момента на спасяването

Руски рибари спасиха оцелял по чудо 67 дни в бурното Охотско море. ВИДЕО

В Охотско море е открита лодка на която трима души изчезват преди два месеца. Това съобщи Далекоизточната транспортна прокуратура на Русия днес, 15 октомври. Двама изчезналите в лодката са загинали, третият е оцелял по чудо 67 дни в откритото море. Оказана му медицинска помощ. Това пише сайтът Известия.

Безследно изчезнали в Охотско море – какво се случило?

Охотско море

Карта на Охотско море, в което изчезва Михаил Пичугин и бива открит 67 дни о-късно от руски рибари

Пресслужбата на Далекоизточната транспортна прокуратура съобщава, че на 9 август двама възрастни и 15-годишен тийнейджър са се отправили с катамаран „Байкат 470“ от нос Перовски Николаевски район на Хабаровския край към район Оха на Сахалинска област. Известно време по-късно контактът с тях е изгубен и е предприета операция по издирване и спасяване, но местоположението на плавателния съд остава неизвестно.

Информация за пътниците на лодката е била публикувана и от сахалинските екипи за издирване.

По тяхна информация в лодката са били Сергей Пичугин, синът му Иля и брат му Михаил.

Според „Известия“ оцелелият Михаил Пичугин е в много тежко състояние и ще бъде откаран за лечение в град Магадан. Бяха публикувани и кадри от спасяването му. Във видеото на мъжът е хвърлено въже от рибарска лодка и той е издърпан от рибарите.

Когато рибарите открили лодката, мъжът бил в съзнание и дори успял да извика няколко думи. Първата изречена фраза на оцелелия е била: „Вече нямам сили“

Известия разполага и с кадри на туристи, които се готвят да навлязат в Охотско море. Във видеото Сергей Пичугин демонстрира колата на брат си и лодка, натоварена в ремарке. Обяснява още, че до морето им остават около 600 км.

Екатерина Аксенова, бившата съпруга на Михаил Пичугин, който оцеля след два месеца във водите на бурното Охотско море, каза на Известия, че преди лодката да изчезне, тя поддържала връзка с бившия си съпруг и неговите роднини.

„На 4 август те отидоха на почивка на Шантарските острови, <…> На 9 август отидоха на остров Сахалин и после изчезнаха. Трябваше да отплаваме следобед и да пристигнем вечерта“, заявява тя.

Жената добавя, че пътниците на лодката винаги са информирали за маршрута си; преди тръгване Иля се е обаждал на майка си, за да каже, че скоро ще се върне, но след това връзката внезапно е прекъснала. Аксенова отбелязва още, че издирването на изчезналата група е започнало чак на 14 август.

Ръководителят на катедрата по патологична физиология на Читинската държавна медицинска академия на руското министерство на здравеопазването, доктор на медицинските науки, професор Намжил Цибиков в разговор с Известия предположи, че наднорменото тегло е помогнало на Михаил Пичугин да оцелее по време на двумесечен дрейф в Охотско море.

Според професора в тялото на мъжа е настъпила т.н. липолиза – процес на метаболитно разграждане на мазнините, по време на който се освобождава свързаната с тях вода, докато е бил в открито море без храна и вероятно с много малко количество вода. Предполага се, че вода се е събирала в лодката о време на дъждовете, която е помогнала на мъжа да оцелеее. 

„Заради процеса на липилоза той е бил по-малко засегнат от дехидратация, отколкото неговите близки, които са били с нормално телесно тегло. Смятам, че е оцелял при тези условия благодарение на наднорменото си тегло. Докато в нормалния живот наднорменото тегло е пряк път към болести“, подчертава експертът.

Цибиков отбеляза, че по време на дълъг дрейф в открито море най-лошите ефекти върху тялото са протеиновият глад и липсата на прясна вода. В същото време най-голямата опасност за живота е дехидратацията, докато без храна човек може да оцелее в продължение на месец.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!