Руски конвой от кораби и ядрена подводница акостира до Куба. BBC: Това е в задния двор на САЩ! ВИДЕО

Руски конвой от кораби и ядрена подводница акостира в пристанището на Хавана. Те ще участват в планирани учения в региона. Властите и в Куба, и в САЩ коментираха, че посещението не представлява заплаха.

Анализатори оценяват поведението на Русия като демонстрация на сила. Военният конвой на Москва в Карибския басейн включва танкер, влекач, фрегата и атомната подводница „Казан”.

От външното министерство на Куба подчертаха, че плавателните съдове не пренасят ядрени оръжия, като информацията е била потвърдена и от Вашингтон. По пътя си руската флотилия е участвала и в учение в Атлантическия океан. „В състава ѝ влизат фрегатата „Адмирал Горшков“ и ядрената подводница „Казан“, които носят хиперзвукови ракети „Циркон“.

Руската флотилия пристигна на карибския остров след ракетни учения в Атлантическия океан и хвърли котва само на 145 силометра от Флорида.

Москва определи визитата като неофициална за почивка на екипажите. Според Хавана никой от корабите не носи ядрено оръжие и петдневният им престой в Куба не представлява опасност за региона. Би Би Си коментира обаче, че руската флотилия е ясен сигнал на Кремъл към Вашингтон за това какво се смята за влизане в задния двор.

 

Източници: БНТ. НоваТВ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!