Руски експерт: Замяната на руското ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ е опасна и няма да завърши добре

„Необоснованата замяна на руско ядрено гориво с чуждестранно в българската АЕЦ „Козлодуй“ е пълно пренебрежение към международния опит в областта на безопасността и няма да завърши добре, заяви директорът на центъра „Атоминфо“ Александър Уваров пред ТАСС.

„Буди недоумение начинът, по който се извършва преходът към гориво от Westinghouse в АЕЦ „Козлодуй“. Пропуснат е важен етап – квалификацията на ядреното гориво, т.е. експлоатацията на пилотна партида от новото гориво (обикновено 4-6 горивни касети) в ядрения реактор. Подобно пренебрегване на световния опит със замяната на горивото в атомните електроцентрали е предизвикано от политически причини, а българските официални лица дори не го крият“, е заявил той.

Според експерта възложителят има пълното право да избере доставчик, но той трябва да даде приоритет на ядрената безопасност на своите ядрени блокове, „т.е. смяната на доставчика на гориво не трябва да застрашава безопасността“.

„От примера с 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ виждаме, че политиката все повече се намесва в техническите въпроси в ядрената енергетика. За съжаление, това рано или късно няма да завърши добре“, е заявил Уваров.

Ден по-рано бе съобщено, че първата партида ядрено гориво, произведено от американската компания Westinghouse, е била заредена в реактора на 5-ти блок на българската АЕЦ „Козлодуй“ по време на плановия ремонт, който ще приключи на 9 юни.

Като част от програмата за диверсификация първата партида ядрено гориво RWFA, произведено от американската компания Westinghouse, беше заредена в реактора на блока, разрешението за чието използване беше издадено от българската Агенция за ядрено регулиране на 22 април. Целият процес на преминаване към новото гориво ще отнеме четири години.

Експерт на „Росатом“ е заявил по-рано пред руската агенция, че поради зареждането на новия тип гориво в реактора ВВЕР-1000

руските гаранции за поддръжката на 5-ти блок приключват.

През декември 2022 г. ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ подписа 10-годишен договор с Westinghouse за доставка на ядрено гориво за 5-ти блок. Договорът не предвижда погребване на използваното гориво, затова то ще се съхранява на специализирана площадка в централата. Преди това българското правителство отмени ограниченията върху диверсификацията на доставките на ядрено гориво за реакторите ВВЕР-1000 в АЕЦ „Козлодуй“, като се обоснова с необходимостта от осигуряване на конкуренция. Френското гориво Framatome, произведено по руски лиценз, трябваше да се използва за 6-ти блок.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!