Руски дипломат: Системата за контрол на ядрените оръжия на САЩ е била компрометирана

от Лазар Лазаров

Грешките, които ръководството на САЩ може да допусне на фона на продължаващата трудна и нервна вътрешнополитическа ситуация в страната, могат да струват много на останалия свят и да доведат до глобална катастрофа. Такова мнение изрази заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов в интервю за Известия, цитирано от ТАСС.

„В създалата се напоследък цялостна тежка и нервна вътрешнополитическа ситуация в САЩ, цената на управленска грешка, допусната умишлено или неволно от националните лидери, значително се повишава“, обяснява той, като добавя: „И до глобалната катастрофа не остава много време.“

В тази връзка Попов припомня, че в средата на 70-те години на миналия век майор Харолд Херинг е бил уволнен от военновъздушните сили на САЩ, след като е попитал дали има начин да се увери, че заповедта за евентуално изстрелване на ядрена ракета идва от „здравомислещ президент“.

„Сега, 50 години по-късно, този въпрос звучи още по-силно и актуално. Особено след неотдавнашното публикуване на доклада на специалния съветник Робърт Хър, който беше назначен да разследва случая с класифицираните документи, които Джо Байдън и неговото обкръжение изнесоха от Белия дом“, пояснява заместник-секретарят.

Критично припомня, че според доклада на специалния съветник на Министерството на правосъдието Робърт Хър, публикуван на 8 февруари, президентът Джо Байдън е запазил документи, свързани с Украйна, които са били класифицирани като „секретни“ и „поверителни“.

Байдън беше уличен в задържането на „секретни“ и „поверителни“ документи за Украйна

Попов добавя, че единственият човек в САЩ, който може да издаде заповед за изстрелване на ядрени оръжия, в момента е президентът на САЩ, когото специалният съветник Хър характеризира като „възрастен човек с лоша памет“, който трудно може да си спомни основни факти и подробности в много случаи .

Системата за контрол на ядрените оръжия на САЩ е била компрометирана, смята дипломатът.

В интервюто за „Известия“ той коментира и ситуацията около хоспитализацията на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, като изтъква, че решение за изстрелване на ядрени оръжия в САЩ трябва да бъде взето от американски президент, съгласувано с министър на отбраната и председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

Той коментира решението на Остин да не обяви диагнозата си с ирония: „Очевидно Лойд Остин просто не е искал да безпокои ръководството и народа на страната по време на Коледните празници заради такъв „тривиален“ въпрос.“ Според него обаче министърът на отбраната на САЩ трябва да се ръководи от чувството си за отговорност и служебни задължения в подобна ситуация.

„Не говорим за бананова република, а за ядрена нация, която непрекъснато претендира за ролята на глобален хегемон“, подчертава Попов.

Според заместник-секретаря на Съвета за сигурност, мислещите граждани на САЩ се досещат, че американската система за контрол и процедурата за използване на ядрено оръжие в момента са в съмнително състояние. Той посочва, че някои американски военнослужещи дори са се опитали да оспорят процедурата за предаване на заповед за изстрелване на ядрено оръжие.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!