Руски дипломат посочи кой и защо дестабилизира региона на Южен Кавказ

от Лазар Лазаров

Западът се опитва да създаде нестабилност в региона на Южен Кавказ и да попречи на процеса на мирно уреждане на отношенията между Армения и Азербайджан. Това заяви секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

Той заявява това на срещата на секретарите на Съвета за сигурност, посветена на Афганистан, в Бишкек, столицата на Киргизстан.

„Виждаме и желанието на западняците да създадат нестабилност в Южен Кавказ и да попречат на процеса на уреждане на арменско-азербайджанския въпрос, което доведе до нарастване на напрежението в свързаните с него региони“, посочва руският дипломат.

Критично припомня, че на 12 февруари Държавната гранична служба на Азербайджан съобщи, че азербайджански граничар е получил рани при обстрел, започнат от Армения. Сутринта на 13 февруари службата обяви, че арменски боен пост е бил унищожен при „операция за отмъщение“, извършена в отговор на обстрела. На свой ред Ереван съобщи, че четирима негови войници са били убити.

Напрежението между Армения и Азербайджан ескалира. Москва реагира!

По време на заседание на кабинета на 15 февруари арменският премиер Никол Пашинян заяви, че въоръженият инцидент на границата с Азербайджан е резултат от деструктивната политика на Баку. Той също така обвини Азербайджан, че планира мащабна агресия срещу Армения.

Министерството на външните работи на Азербайджан обаче отхвърли обвиненията на арменския премиер като неоснователни и целящи да нагнетят напрежението в региона, припомня ТАСС.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!