Русия ще иска компенсации за взривяването на „Северен поток“?

Русия очаква резултатите от разследването на взривяването на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“ в Съвета за сигурност на ООН, за да подаде искане за компенсация. Това заяви директорът на Департамента за икономическо сътрудничество към руското външно министерство Дмитрий Биричевски във вторник, 21 ноември.

„Разследването все още не е приключило, чакаме резултатите му в Съвета за сигурност, след което ще разгледаме какво да правим“, каза той в отговор на въпрос на РИА Новости за компенсациите.

На 11 ноември Washington Post цитира източници, според които Роман Червински, бивш командир на едно от подразделенията на силите за специални операции на украинските въоръжени сили, е бил координатор на операцията по взривяването на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“. Коментирайки тази информация, бившият офицер от американското военно разузнаване Скот Ритър заяви, че ЦРУ се опитва да вкара Украйна в капан, като я обвинява в подкопаване на газопроводите. Той нарече изказаната версия глупава.

Преди това, на 5 октомври, руският президент Владимир Путин заяви, че разрушаването на „Северен поток“ е международен тероризъм. Той изтъкна, че на Русия не е било позволено да разследва обстоятелствата на саботажа, въпреки предложенията и многократните призиви да го направи.

Месец по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна сходствата между разследването на американския журналист Сиймор Хърш за взривовете на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“ и информацията от руските служби за сигурност. Според него атаката срещу основните руски газопроводи е била организирана по един или друг начин от САЩ и Великобритания.

В същото време руската прокуратура заяви, че е поискала от компетентните органи на Германия, Дания, Швеция и Швейцария да преразгледат отказите си да изпълнят исканията на Русия за правна помощ при разследването на щетите по газопроводите.

През февруари журналистът Сиймор Хърш проведе друго разследване, според което „Северен поток“ е бил миниран от американски водолази по време на учението Baltops в Балтийско море през юни 2022 г., а експлозивите са били активирани от норвежци.

Експлозиите в „Северен поток“ и „Северен поток-2“ бяха извършени на 26 септември 2022 г. На 8 февруари 2023 г. американският журналист Сиймор Хърш публикува статия, в която твърди, че САЩ са замесени в саботажа.

През септември Хърш публикува нова статия, озаглавена „Година на лъжи за „Северен поток“, в която цитира източници, според които президентът на САЩ Джо Байдън е наредил газопроводите да бъдат минирани.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!