Русия продължи с 6 г. жилищната помощ за семейства с малки деца

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да бъде удължена валидността на преференциалните ипотеки за семейства с деца до 2030 г. Инструкцията на държавния глава бе публикуван на сайта на Кремъл.

Президентът иска да се увеличи срокът на семейната ипотека при запазване на лихвения процент (не повече от 6%), което е с цел стимулиране на раждаемостта и облекчаване на младите семейства.  Право на преференциален жилищен кредит, както и досега, имат семействата с деца до 6-годишна възраст, пише в текста на заповедта.

Изпълнението на разпоредбата е възложено на министър-председателят Михаил Мишустин. Той трябва да представи отчет на Путин до 1 юни 2024 г.

Програмата за преференциална семейна ипотека стартира през 2018 г. Първоначално бе достъпна за семейства с две деца, но по-късно е разширена и за семейства с едно дете. 

Програмата изтичаше на 1 юли 2024 г. По време на обявяването на посланието си до Федералното събрание в края на февруари Путин предложи удължаване на семейната ипотека с още шест години. Изискването към семействата с малки деца, за да получат ипотека на тази преференциална лихва е да имат първоначално налични 20% от цената на желания от тях имот. Останалата част получават във вид на заем, а отстъпката в лихвата към банките се покрива изцяло от държавата. 

На подобна държавна политика с облекчение за закупуване на жилище подлежат и онези семейства, които са осиновили дете или имат дете с увреждания, допълва RBK

От 2018 г. насам 900 хиляди руски семейства са теглили преференциални жилищни кредити по същата програма.

Руските семейства ще получават и по 450 хиляди рубли за изплащане на дълга и лихвите по ипотеката при раждане на трето дете от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2030 г. 

Използвайки парите от банковия заем, те имат право да си построят къща върху собствена земя или върху парцел, закупен с ипотека.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!